Umrla počasna građanka Dubrovnika Kathleen Vaughan Wilkes

BRITANSKA filozofkinja međunarodnoga ugleda, počasna građanka Dubrovnika i počasna doktorica Sveučilišta u Zagrebu Kathleen Vaughan Wilkes umrla je iznenada 21. kolovoza u Owfordu u 58. godini, priopćeno je danas sa zagrebačkoga Sveučilišta.

Kathleen Vaughan Wilkes (Radley, 23. lipnja 1946. - Oxford, 21. kolovoza 2003.), profesorica na Sveučilištu u Oxfordu bila je i dugogodišnja predsjednica Izvršnoga odbora Interuniverzitetskoga centra (IUC) u Dubrovniku te voditeljica niza poslijediplomskih programa IUC-a, među kojima i filozofskoga tečaja "Filozofija i znanost" (Philosophy and Science).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatekavši se u Dubrovniku na početku opsade grada profesorica Wilkes odbila ga je napustititi te je tako osobnim činom svjedočila istinu o višemjesečnoj barbarskoj velikosrpskoj i crnogorskoj opsadi Dubrovnika.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu primila je 22. svibnja 2001., a dodijeljen joj je zbog iznimnoga znanstvenog opusa i nesebične potpore Hrvatskoj u ostvarivanju nezavisnosti i obrani od agresije te za veliki doprinos hrvatskoj akademskoj zajednici.

Iznimne znanstvene rezultate Kathleen Vaughan Wilkes ostvarila je u područjima filozofije mišljenja, biheviorističkih znanosti te epistemologije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara