Umrla Zdravka Krstulović

Umrla Zdravka Krstulović
U NOĆI 5. prosinca u Domu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu je, nakon dugotrajne teške bolesti, u 64 godini umrla glumica Zdravka Krstulović.

Rođena je 30. rujna 1940. u blizini teatra, od rane je mladosti participirala u svim granama kazališne umjetnosti; od baleta i operete do prvih dramskih uloga. Usmjerivši svoju naobrazbu prema područjima humanističkih znanosti i umjetnosti, od osnovne i srednje muzičke škole do klasične gimnazije i akademije dramske umjetnosti, Zdravka Krstulović trasirala je svoj put prema kazalištu kao umjetnica koja se uz izniman talent i ljepotu također oslanjala na svoj jaki intelekt i široko obrazovanje.

Nakon završene akademije 1965., kao stipendist HNK Split odmah ulazi u stalni angažman. Igra u gotovo svim predstavama i ostvaruje iznimne uloge koje su obilježile jednu od najblistavijih epoha splitskog HNK: Mare u glasovitoj Fotezovoj “Kati Kapuralici", Kate Aždaja u “Libru Marka Uvodića”, Charlotte Corday u “Marat/Sadeu”, naslovna uloga u “Svetoj Ivani”, Helena u “Trojankama”, Ismena u “Antigoni”, Desdemona u “Othellu”, Calamity Jane u istoimenom mjuziklu…

Od 1971. do 1978. prelazi u slobodne umjetnike i igra uglavnom u zagrebačkim kazalištima ITD-u i Teatru u gostima, te na Splitskom ljetu. Snima pet filmova i dvije popularne serije “Malo misto” i “Velo misto” u kojima ostvaruje antologijske uloge Anđe i Violete. Povratkom u splitski HNK 1978. započinje zrelija faza njenog glumačkog stvaralaštva koju pamtimo po mnogobrojnim i jedinstvenim ulogama: Glorija u istoimenoj Marinkovićevoj drami, Gemma Polić u “Kamov, Smrtopis”, Petrunjela u “Dundu Maroju”, Gertruda u “Hamletu”, Majka u “Divljoj patki”, Anka u “Tragediji mozgova”, Marija Brka u “Svečanoj večeri u pogrebnom poduzeću”, Dona Elvira u “Don Juanu”, naslovna uloga u “Gorkim suzama Petre von Kant”, May u “Više od ljubavi”, Magdalena u “Šimunu Cirencu”, Agneza u “Pustolovu pred vratima”, Jokasta u “Edipu”, klaun i gospođa Peachum u “Operi za tri groša”,Vojniceva u “Drami bez naslova”, Klara u “Ledi”, Puck u “Snu ivanjske noći”, Luda u “Learu”, Linda Bošković u “Maminom srcu”… Za svoj je umjetnički rad dobila niz nagrada, između ostalih Godišnju nagradu grada Splita 1982.; Nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1967. za ulogu Mare (Kate Kapuralica), za ulogu Kate Aždaje 1969., za ulogu Krčmarice (Jacques fatalist) i Gemme (Kamov, smrtopis) 1982. i dr.

Posljednju u nizu nagradu dodijelilo joj je matično Hrvatsko narodno kazalište Split. Povodom 110-e obljetnice kazališne zgrade novoustanovljena nagrada Ivo Tijardović za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u svibnju ove godine pripala je upravo Zdravki Krstulović.

Zdravkine uloge pamtit će se po njenoj jedinstvenoj strasti i mudrosti, po klaunovskom smijehu i suzama gorčine neispunjenih snova, po kricima bijesa, po šutnji u svetim trenucima samozatajnosti, po vječnoj upitanosti nad životom i spremnosti na pustolovine po labirintima ljudske duše, po tragičnoj nježnosti, po “kvintesenciji ženstvenosti u njenim najiracionalnijim, najtajanstvenijim, tamnovitim porivima, u svemu onome što ženu čini ljudskim bićem” (Foretić).

Duhovna ostavština Zdravke Krstulović je neizmjerna; svojim partnerima na sceni, suradnicima, redateljima služila je kao vječna inspiracija neprestanog traganja za istinom na sceni, za onim trenutkom kazališne magije kada imaginarni svijet postaje stvarnijim od stvarnosti, a scenska stvarnost umjetnika postaje dijelom univerzalnog ljudskog iskustva.

Prijatelji i kolege o smrti Zdravke Krstulović

Boris Dvornik, Josip Genda, Nenni Delmestre i Milan Štrljić, prijatelji i dugogodišnji kolege pokojne splitske dramske umjetnice Zdravke Krstulović, vijest o njezinoj smrti doživjeli su kako nenadoknadiv osobni i profesionalni gubitak.

"Igrali smo zajedno u više od 50 premijera, zajedno smo na sceni proveli više od 20 godina", prisjeća se Genda.

Po njegovim riječima Zdravka je bila velik umjetnik i velika dama koja je davala cijelu sebe i golemu količinu pozitivne energije u svaku ulogu.

"Često je zaboravljala i ručati kako bi sa svima u predstavi razgovarala o pojedinostima koje treba popraviti, promijeniti. Davala je najveći prostor glumcu pokraj sebe kako bi predstavu odigrali što bolje. Sinoćnja praizvedba Shakespearove Oluje bila je u srcima svih nas posvećena Zdravki, jer smo znali da je u vrlo tešku stanju, ali uspomena na Zdravku", dodao je Genda, "nikada neće nestati, jer je utkala sebe u Split i u kazalište".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidljivo potresen, Boris Dvornik, s kojim je Zdravka Krstulović nastupila u mnogo nezaboravnih kazališnih i televizijskih uloga, samo je rekao kako "u ovom trenutku goleme tuge i osjećaja gubitka bliske osobe ne može ništa reći".

Redateljica Nenni Delmestre odlazak Zdravke Krstulović, s kojom je počela svoju redateljsku karijeru predstavom "Laku noć, majko", opisala je riječima "veliki šok i gubitak".

"Bile smo prijateljice i puno nas toga veže. Užasna bolest i smrt prerano ju je odvela od nas, ali ostavila je u svima nama beskrajno puno toga, jer mnogo nam je i dala - najplementiije stvari vezane uz kazalište, uz umjetnost. Bila je velika žena, velika umjetnica i čovjek, plemenita i samozatajna", rekla je Nenni Delmestre.

Njezin kolega i intendant splitskog HNK Milan Štrljić ističe kako je upravo u trenutku velike radosti nakon uspjele praizvedbe Shakespearove "Oluje" stigla vijest o smrti glumice koja je u životu sa scene rekla ne sve, nego i više od toga. Stoga o Zdravki Krstulović ne treba trošiti riječi, kaže Štrljić.

"Bila je glumica s kojom sam imao čast i zadovoljstvo igrati više puta - glumica s krajolikom, velikih toplih očiju u kojima je sve pisalo. Igrati sa Zdravkom značilo je imati siguran i čvrst oslonac. Iza nje ostaje jedna velika praznina", rekao je Štrljić.

On je kako bi ostala trajno među nama, odlučio, kao intendant, ustanoviti nagradu "Zdravka Krstulović" za mladu glumicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara