Umro Aleksandar Solženjicin

Poznati ruski pisac i disident iz sovjetske ere Aleksandar Solženjicin umro je u 89. godini, javlja ruska novinska agencija Interfaks.

Aleksandar Isajevič Solženjicin je rođen 11. prosinca 1918. godine u obitelji carskog časnika. Sovjetska vlast mu je obitelji oduzela zemlju za vrijeme kolektivizacije, a mladi je Aleksandar otišao u Moskvu na studij. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je služio kao topnički satnik u Crvenoj armiji i sudjelovao u pohodu na Istočnu Prusku gdje je svjedočio brojnim zvjerstvima nad tamošnjim njemačkim stanovništvom.

Pismo prijatelju, gdje pogrdnim riječima spominje Staljina, bilo je dovoljno da završi osam godina u zatvoru, a potom u tzv. unutarnjem egzilu. Njegova iskustva u gulazima su bila temelj romana "Jedan dan u životu Ivana Denisoviča" i "Odjel za rak". Prvi od tih romana je, zahvaljujući liberalnijoj atmosferi za vrijeme vladavine Nikite Hruščova, objavljen u SSSR-u te izazvao senzaciju. Ostali su, pak, objavljeni na Zapadu, a Solženjicin je stekao status disidenta.

Godine 1970. je dobio Nobelovu nagradu za književnost, ali je nije mogao preuzeti sve dok 1974. godine nije bio prognan od strane sovjetskih vlasti na Zapadu. Tada je Solženjicin postao medijska zvijezda i vrhunski književni autoritet, pogotovo nakon intenziviranja Hladnog rata. Godine 1990. mu je vraćeno sovjetsko državljanstvo, a u Rusiju se vratio 1994. godine poslije dva desetljeća progonstva.

Tada je od strane nekih svojih poklonika bio izložen kritikama zbog toga što je osim komunizma odbacio i suvremeni zapadni liberalizam, odnosno zalagao se da nova Rusija postane konzervativnom državom temeljenom na pravoslavlju i nacionalizmu. Predsjednik Vladimir Putin mu je prošle godine dodijelio Državnu nagradu Ruske federacije.

Solženjicin je bio oženjen dva puta. Njegov prvi brak - sa studenticom kemije Natalijom Aleksejevnom Rešetovskajom - je sklopljen 1940. godine, a završio razvodom 1953. godine. Godine 1970. se oženio za matematičarku Nataliju Dmitrijevnu Svetlovu, s kojom je imao tri sina, od kojih je jedan - Ignat - ugledni pijanist i dirigent.

Od 2006. godine, kada je preminuo egipatski pisac Nagib Mahfouz, pa sve do danas, Solženjicin je bio najstariji živući dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

R.R.

Foto: History Channel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara