Umro bivši direktor "Enrona" Kenneth Lay

Umro bivši direktor "Enrona" Kenneth Lay

U SRIJEDU je u Aspenu, gradu u američkoj saveznoj državi Colorado, od srčanog udara preminuo Kenneth Lay, bivši direktor nekoć vodeće američke energetske korporacije "Enron".

64-godišnji Lay je posljednjih godina prošao put od jednog od najuglednijih do jednog od najomraženijih poduzetnika suvremene Amerike, a to ima prije svega zahvaliti financijskom skandalu koji je njegovu tvrtku - simbol blagostanja i brzog bogaćenja u "clintonovskoj eri" - doveo do propasti 2001. godine.

Kada je "Enron" propao, tvrtka nekoć vrijedna 252 milijarde dolara je imala 38,1 milijardi dolara duga. Istraga je ubrzo pokazala kako su Lay i njegov pobočnik Jeffrey Skilling raznim trikovima varali dioničare i zaposlenike, prikazujući financijsko stanje tvrtke daleko boljim nego što je, dok su sami prodavali dionice ostvarajući tako ilegalnu zaradu.

Zbog svega toga je protiv Laya i Skillinga pokrenuta istraga, a u svibnju je Lay zajedno sa Skillingom na federalnom sudu proglašen krivim za cijeli niz bankovnih i drugih prijevara. Lay je čekao izricanje kazne, pri čemu je većina promatrača očekivala da će biti osuđen na najmanje 20 godina zatvora.

Lay je, inače, odrastao u obitelji siromašnih farmera iz Missourija, a studij ekonomije je financirao radeći kao kolporter i vrtlar. Nakon diplome je radio u naftnoj tvrtki "Exoon", a neko vrijeme i u administraciji predsjednika Reagana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Enron" je vodio od njegovog nastanka 1985. godine. Pod njegovim je vodstvom to postala sedma po veličini korporacija u SAD, odnosno prva korporacija za trgovanje energijom u svijetu.

Lay i "Enron" su sve vrijeme imali izvrsne veze s obje  vodeće američke stranke, pa se tako "Enron" 1990-ih mogao osloniti kao Clintonovu administraciju u svrhu lobiranja za mnoge unosne poslove po raznim zemljama, uključujući Hrvatsku.

Lay je iza sebe ostavio udovicu Lindu, sina Marka, kao i kći Robin iz prethodnog braka.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara