Umro bivši saborski zastupnik Luka Trconić: "Bio je istinski sljedbenik radićevštine"

Foto: Sabor

U 75. GODINI života je umro bivši HSS-ov saborski zastupnik Luka Trconić.

Trconić se rodio 13.10.1936. godine u Strošincima kod Vrbanje. U Zagrebu je završio Pravni i filozofski fakultet te je bio diplomirani pravnik i profesor filozofije. Kao član Hrvatske seljačke stranke sudjelovao je u radu Sabora od 1995. godine do 2003. godine. 1995. godine je postao član saborskog Odbora za zakonodavstvo i saborskog Odbora za izbor, imenovanja i administrativne poslove, dok je godinu kasnije ušao u Nacionalno vijeća za vode. 

U 4. sazivu od 2004. godine bio je predsjednik Kluba zastupnika HSS-a te predsjednik Odbora za pravosuđe i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Član Užeg predsjedništva stranke, glasnogovornik i potpredsjednik HSS-a  je postao 2002. godine. Na parlamentarnim izborima 2003. godine je bio prvi na listi HSS-a u 1. izbornoj jedinici u kojoj stranka nije prešla izborni prag. 

Povodom njegove smrti izraze sućuti je poslao predsjednik Sabora Luka Bebić.

"Iskreno me rastužila vijest o odlasku našeg dragog kolege zastupnika, gospodina Luke Trconića. Pamtit ćemo ga prije svega kao istinskog sljedbenika radićevštine, iskrenog i čestitog domoljuba, ustrajnog promicatelja slobode, demokracije i pravičnosti. Hrvatska se u bolu oprašta od dobrog i vjernog prijatelja, ali njegov doprinos radu Hrvatskoga sabora i angažman na razvoju parlamentarne demokracije u Hrvatskoj ostat će nam u trajnom sjećanju", napisao Luka Bebić.

Dodao je da u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora kao i u svoje osobno ime poštovanoj obitelji upućuje izraze najiskrenije sućuti povodom smrti uvaženog kolege Trconića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara