Umro Branko Lustig

Umro Branko Lustig
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL, Hina

ISTAKNUTI filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 88. godini.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. 

Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Schindlerovu listu", film Stevena Spielberga kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu te je radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.

Među filmovima na kojima je radio ističu se "Limeni bubanj" V. Schlöndorffa iz 1979. i "Sofijin izbor" A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji "Vjetrovi rata" (1983.) odlazi u SAD gdje je za televizijsku seriju "Ratovi za drogu: priča Camarena" (1990.) dobio nagradu Emmy.

Dva Oscara

Oscara je dobio za filmove "Schindlerova lista" Stevena Spielberga (1993.) i "Gladijator" Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i "Pad crnog jastreba" (2001.), "Kraljevstvo nebesko" (2005.), "Dobra godina" (2006.), "Američki gangster" (2007.) i "In Between Engagements" (2014.)

Prije deset godina Lustig se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Ove je godine proglašen počasnim građaninom Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.  

"Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo", rekao je Lustig kada je kao najbolji producent nagrađen Oscarom za "Schindlerovu listu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara