Umro Charles Bronson

CHARLES BRONSON, koji je nakon iznimnog uspjeha filmova iz serije "Death Wish" ("Paul Kersey ne oprašta") postao simbol borca za pravdu na filmskom platnu i jedan od najpopularnijih i najbolje plaćenih američkih glumaca, umro je u proteklog vikenda u 81. godini.

Pravim imenom Charles Buchinsky, Bronson je rođen u Ehrenfeldu (Pennsylvania) od oca rudara kao jedanaesto od četrnaestoro djece, a od 16 do 21 godine i sam je radio u rudniku kako bi pomogao u uzdržavanju obitelji. Godine 1943. je mobiliziran i kao pripadnik zračnih snaga bori se protiv Japanaca na Pacifiku.

Po povratku iz rata, dvije godine se amaterski bavi kazalištem u Philadelphiji, a zatim dobiva manje uloge u Hollywoodu uz Garyja Coopera u "You are in the Navy, Now" (1951.). Šest godina kasnije, Roger Corman mu daje glavnu ulogu u filmu "Strojnica Kelly".

Kao i Steve McQueen, uspon u karijeri započinje 1960. filmom "Sedmorica veličanstvenih" Johna Sturgesa, a zatim snima "Veliki bijeg" s istim redateljem (1963.), "Ljubav na pijesku" Vincenta Minnellija (1964.), "Prokleti posjed" Sydneyja Pollacka (1965.) i "Dvanaest žigosanih" Roberta Aldricha (1967.).

G. 1968., filmom "Zbogom, prijatelju" Jeana Hermana, u kojemu mu je partner Alain Delon, zaslužuje naslov najpopularnijeg glumca na svijetu, što se potvrđuje godinu dana kasnije ulogom čovjeka s harmonikom u "Bilo jednom na Divljem zapadu" Sergia Leonea i "Nepoznati je došao s kišom" Renea Clementa.

Filmom "Paul Kersey ne oprašta" (1974.) Michaela Winnera Charles Bronson postaje simbol samoobrane od neskrupuloznosti pravosuđa. Više puta pokušava razbiti stereotip "zločestog dečka", napose u "Indian Runneru" Seana Penna 1991. "Indijanac", kako su ga zvali njegovi prijatelji, u srpnju 1992. pristaje snimiti peti nastavak "Paula Kerseyja", koji izlazi u kina 1994. godine.

Premda je njegovao imidž "grubijana", Bronson je u osobnom životu bio poznat kao čovjek blage naravi čiji je hobi bio slikarstvo.

Nakon smrti druge supruge Jill Ireland, partnerice u brojnim akcijskim filmovima, glumac se u proljeće 1993. vjenčao s Kim Weeks.

Bronson je umro u subotu od posljedica upale pluća u bolnici Cedars-Sinai, pišu američka glasila, pozivajući se na glumčeva agenta. Bronson je bolovao od Alzheimerove bolesti i zadnjih nekoliko dana bio je u kritičnom stanju, prema CNN-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara