Umro Crni Džek iz "Smogovaca"

GLUMAC Slavko Brankov, u domaćoj javnosti najpoznatiji po ulozi Crnog Džeka u dječjoj seriji "Smogovci", umro je u srijedu ujutro u Zagrebu u 55. godini života, javlja list 24sata.

Za taj je list Brankov posljednjih nekoliko mjeseci pisao svoju kolumnu, a prema navodima istog izvora, glumac je umro u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu gdje se borio protiv višemjesečne opake bolesti.

Brankov je rođen 19. svibnja 1951. godine u Varaždinu. 1975. godine diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a već iduće godine pridružuje se glumačkom ansamblu Dramskog kazališta Gavella.

U Gavelli ostaje tijekom cijelog radnog vijeka, a nerijetko je nastupao i u ostalim zagrebačkim kazalištima. Bilo da je glumio na domaćem terenu ili u gostima Brankov je publiku uvijek oduševljavao svojom sjajnom i osobitom izvedbom.

Pored već spomenute uloge u "Smogovcima", Brankov je tijekom glumačke karijere nastupio u filmovima "Vrijeme za..." i "Ajmo žuti" "Varalice", "Transantlatik", te u seriji "Naši i vaši". Manju je ulogu ostvario i u sapunici "Zabranjena ljubav", te u seriji "Bitange i princeze".

Na kazališnim daskama je igrao Čarugu Ivana Kušana, Janeza iz "Kraljeva" Miroslava Krleže, Calogiera di Spelta iz "Velike magije" Eduarda de Filipa, Molierovog "Umišljenog bolesnika" Argana, i brojne druge uloge.

U animiranom filmu "Čudnovate zgoda šegrta Hlapića" posudio je glas liku Jazavcu.

1992. godine dobio je nagradu Vladimir Nazor za uloga Calogiera di Spelta iz djela "Velika magija".

No, svakako najpoznatija uloga po kojoj je većina ljubitelja sedme umjetnosti i kazališta prepoznavala Brankova jest uloga Crnog Džeka u seriji "Smogovci" koja se od 1982. godine snimala u Zagrebu i drugim lokacijama u Hrvatskoj, te je postala jedna od najpopularnijih domaćih serija za djecu.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara