Umro Elie Wiesel, nobelovac i logoraš koji je preživio Auschwitz i Buchenwald

Umro Elie Wiesel, nobelovac i logoraš koji je preživio Auschwitz i Buchenwald

Foto: FAH

UMRO je Elie Wiesel, logoraš koji je preživio holokaust, poznati autor i dobitnik Nobelove nagrade, objavio je memorijalni centar Yad Vashem u subotu.

Rođen 1928., Wiesel  je detaljno pisao o svome zatočeništvu u nacističkim logorima, a 1968. primio je Nobelovu nagradu.

"Yad Vashem žali zbog odlaska Elieja Wiesela, čovjeka koji je preživio holokaust, dobitnika Nobelove nagrade, poznatog pisca", poručio je muzej preko Twittera.

Fiolozof, govornik, pisac i profesor koji se borio za sve koji su bili tiranizirani i zaboravljeni diljem svijeta, umro je u dobi od 87 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rođen u današnjoj Rumunjskoj, svoj je životni kredo izrazio u "Noći", romanu o holokaustu i objasnio da bi "zaboraviti mrtve značilo ubiti ih drugi put". U Auschwitz je bio deportiran s cijelom obitelji i ondje su umrle njegova majka i jedna od sestara, a on je s ocem Shlomom završio u Buchenwaldu gdje je Shlomo ubijen.

"Ravnodušnost je za mene utjelovljenje zla", napisao je autor "Noći" u kojem je pisao o osjećaju srama što je osjetio ležeći skriven dok su u blizini tukli njegova oca. Osjećaji sramote i krivnje progonili su ga desetljećima.

Kada mu je dodijelio Nobelovu nagradu za mir, Odbor je pohvalio Wiesela kao "glasnika čovječanstva", kao jednog od najvažnijih duhovnih vođa u vrijeme kada nasilje, represija i rasizam nastavlja obilježavati svijet.

Wiesel, koji je postao američki državljanin i bio je blizak američkom predsjedniku Baracku Obamu svejedno je kritizirao američku politiku prema Izraelu. Zagovarao je židovska naselja u Istočnom Jeruzalemu i pritiskao Sjedinjene Države i druge svjetske sile da zauzmu čvršće stajalište prema Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

Nekoliko godina nakon što je dobio Nobelovu nagradu za mir uspostavio je Zakladu Elie Wiesel koja je vodila kampanju osim za židovsko pitanje i  za prava Indijanaca Miskito u Nikaragvi, za izbjeglice iz Kambodže, za žrtve apartheida u Južnoj Africi te žrtve gladi i genocida u Africi.

Autor je više od 50 knjiga, romana, memoara i djela na temu holokausta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara