Umro general Života Panić, optužen za zločine u Vukovaru

NEKADAŠNJI načelnik glavnog stožera Vojske bivše Jugoslavije, general pukovnik Života Panić, koji je zapovjedao vojnim akcijama na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije, umro je u srijedu u Beogradu u 70. godini, priopćeno je u četvrtak.

Panić je često spominjan tijekom suđenja bivšem srpskom i jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u Haagu, ali protiv njega nije podignuta haška optužnica.

On je, međutim, među deset osoba iz vrha bivše JNA i civilnih vlasti samozvane "Republike Srpske Krajine" protiv kojih je županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru u veljači ove godine podiglo optužnicu. Oni su optuženi zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, počinjenih u vrijeme srpske agresije i okupacije Vukovara.

Osim Panića, optuženi su Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, te Vojislav Šešelj i Goran Hadžić.

Četvorici s toga popisa, Šešelju i tzv. Vukovarskoj trojci, Šljivančaninu, Radiću i Mrkšiću upravo se sudi u Haagu ili čekaju suđenje.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u srijedu je prikazana snimka Živote Panića kako prima čestitke za "uspješnu" operaciju u Vukovaru.

Prošle su godine obitelji 19 muslimana 1993. ubijenih nakon otmice iz vlaka koji je vozio iz Beograda na crnogorsku obalu tužili 14 vodećih državnih i vojnih čelnika iz toga vremena, među njima i protiv Panića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara