Umro glumac i pisac Jovan Ličina

U ZADRU je u 73. godini jutros umro Jovan Ličina, dramski glumac i pisac, bivši član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Rođen je 1930. u Šidu, nakon završene Kemijsko-tehničke škole u Beogradu bio je zaposlen u različitim zvanjima, bio je nastavnik, financijski službenik, fizički radnik, tkalac, slikar i dr. Upisao je studij tehnike i slikarstva, a 1953. Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, i već sljedeće godine prvi put nastupio u Krležinoj ´Golgoti´ prigodom otvorenja Dramskog kazališta ´Gavella´. Nakon triju sezona provedenih u tom kazalištu prelazi u ansambl Drame HNK u Zagrebu, gdje se njegov glumački razvojni put počeo snažnije ocrtavati. Interpretirao je podjednako likove iz klasičnog i suvremenog dramskog repertoara. Ostvario je niz zapaženih uloga, među inima, u Shakespeareovu ´Kralju Learu´, u Matkovićevu ´Heraklu´, Ingeovoj ´Autobusnoj stanici´, Osborneovoj drami ´Osvrni se gnjevno´, u Brechtovoj ´Pravilnoj liniji´. Njegov smisao za karakternu komiku došao je do izražaja ulogama Eatonsa u Vercorsovu ´Zoo´, i Učitelja filozofije u Molierovu ´Građaninu plemiću.

Jednu od najzapaženijih kazališnih uloga ostvario je u Marinkovićevu ´Kiklopu´, ulogu Maestra, u adaptaciji i režiji Koste Spaića, za koju je dobio nagradu na Sterijinom pozorju 1976. Nakon ´Kiklopa´ nastupio je još u Krležinoj ´Golgoti´ u režiji Mladena Škiljana 1977., da bi 1982. nakon bolesti otišao u invalidsku mirovinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno puno nastupao je na radiju, televiziji i filmu, ostvarivši mnoge zapažene likove malog i velikog ekrana. Bio je i pisac, njegovo prvo izvedeno dramsko djelo bile su ´Nježne pjesme anđela´ na pozornici Zagrebačkog dramskog studija i na velikoj sceni HNK 1964. u režiji Petra Šarčevića.

Posljednji ispraćaj Jovana Ličine bit će u petak, 20. prosinca, u 11,40 sati u velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju, priopćeno je iz HNK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara