Umro Goran Hadžić

Umro Goran Hadžić

Foto: Hina

GORAN HADŽIĆ, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, koga je Haag 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, umro je u Novom Sadu, javlja B92.

Hadžić je umro u Hitnoj službi oko 20 sati, u 58. godini‚ potvrđeno je agenciji Beta u Srpskoj radikalnoj stranci u Beogradu.

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u travnju 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Haagu je u travnju prekinuto na neodređeno vrijeme.

14 točaka optužnice

Haški sud Hadžića je teretio za progon Hrvata, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje i nečovječno postupanje, deportaciju i prisilno preseljenje u periodu 1991 do 1993. godine u istocnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Teretilo ga se po 14 točaka optužnice za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, progone, istrebljenje, ubojstvo, zatvaranje, mučenje hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva na Ovčari, u Veleprometu, Erdutu, Dalju i Borovu Selu, te u srbijanskim logorima Stajićevo i Begejci, u Zrenjaninu, Šidu i Sremskoj Mitrovici. Hadžić se tereti i za deportacije i prisilno premještanje stanovništva te za bezobzirno razaranje naselja i pljačku imovine nesrpskih civila u Dalju, Vukovaru, Erdutu, Lovasu i drugim mjestima u istočnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje prekinuto 2014.

Suđenje mu je počelo 2012. pošto je bio uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja. Prekinuto je u listopadu 2014. nakon što mu je pozlilo u pritvoru.

ICTY je Hadržića pustio na neodređeno vrijeme bez dodatnih uvjetovanja osim što je Hadžićev liječnik bio obvezan sudu redovito dostavljati izvješća o njegovu zdravstvenom stanju.

Pred hrvatskim sudovima ovaj nekadašnji skladištar iz Pačetina, sela nedaleko od Vukovara, osuđen je u odsutnosti na ukupno 20 godina zatvora. Hadžić je posljednji od 162 optuženika kojima se sudi pred tim ICTY-jem.

> Prekinuto suđenje Hadžiću zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja

> Haški sud prekinuo suđenje Hadžiću na neodređeno vrijeme zbog tumora na mozgu

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara