Umro HINA-in urednik Ranko Bernardić

NOĆAS je nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu umro Ranko Bernardić, dugogodišnji novinar i urednik HINA-e.

Sav svoj radni vijek proveo je u agencijskom novinarstvu, a zadnjih 12 godina u Vanjskopolitičkom uredništvu HINA-e.

Ranko Bernardić rođen je 2. lipnja 1950. u Bruxellesu u Belgiji. Školovao se u Parizu i New Yorku, a diplomirao je 1978. na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odsjeku za filozofiju.

Neko je vrijeme živio i u Buenos Airesu.

Kao vanjskopolitički novinar počeo je raditi 1979. u Tanjugu. Uz ostalo je kao posebni izvjestitelj bio u Bejrutu u vrijeme najžešćeg rata u Libanonu.

Tanjug je napustio 1991. i, govoreći da odlazi na godišnji odmor, zauvijek napustio Beograd, uklanjajući se sve snažnijim pritiscima tadašnjega jugoslavenskog režima na novinare.

Preko Skopja je otputovao u Austriju, a nakon kraćeg vremena nastanio se u Sloveniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ljubljani je Bernardić godinu dana radio u tek osnovanoj slovenskoj nacionalnoj novinskoj agenciji - Slovenskoj tiskovnoj agenciji (STA).

Nakon toga dolazi u Hrvatsku, u Zagreb, i 1992. se zapošljava u Hini i radi kao urednik u Vanjskopolitičkom uredništvu, a u dva navrata je bio i redakcijski urednik.

Ranko Bernadrić aktivno se angažirao u pretvorbi HINA-e u javni medij zalažući se, uz ostalo, da se glas novinara poštuje pri izboru glavnog urednika, što je postalo sastavnim načelom Zakona o Hini, a poslije je primijenjeno i u još nekim medijima u Hrvatskoj.

Bernardić je prve znakove teške bolesti srca počeo osjećati prije godinu i pol dana. Nakon liječenja činilo se da se uspješno oporavio, pa je na vlastit zahtjev nastavio raditi posao koji je volio. Na žalost, nakon prve opomene uslijedila je i druga, posljednja.

Ranko Bernardić će svim prijateljima i kolegama, ljudima koji su ga poznavali, ostati u sjećanju kao istinoljubiv i duhovit čovjek, čovjek koji nije volio sukobe, iako ih je u novinarskom poslu nemoguće izbjeći.

Ranko Bernardić otac je dviju kćeri.

Dan pokopa bit će naknadno objavljen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara