Umro Ivica Vidović: "Cijela nacija zna da nisu bila dva takva"

Umro Ivica Vidović: "Cijela nacija zna da nisu bila dva takva"

Foto: Neja Markičević / Cropix

IVICA VIDOVIĆ, legenda hrvatskog glumišta, umro je u Zagrebu u 72. godini života. Vidović se dugo borio s teškom bolesti. Liječnici u zagrebačkoj bolnici Rebro nisu ga uspjeli spasiti.

Vidović je prije dvije godine operirao čvoriće na glasnicama, a u rujnu prošle godine dijagnosticiran mu je rak. Nedavno je Vidović operiran i treći put, ali iako je do samog kraja bio optimističan i odlučan, borbu s opakom bolešću nije uspio dobiti.

"S Ivicom je bilo milina biti u društvu"

"Katastrofa. Nedavno sam čuo da je bolestan i to je za mene bio totalni šok, veliko iznenađenje", rekao nam je Dalibor Matanić, koji je Vidovića režirao u filmu "Fine mrtve djevojke". "Ivica je jedan od onih tipova za koje mislite da će uvijek biti oko vas. Ako sam od ikoga naučio kako skrivati piće od svoje bolje polovice, onda je to bio on", kaže Matanić.

"Što o tome reći? Cijela nacija i šire zna da nisu bila dva takva kao što je Ivica Vidović. To je bio jedan poseban, divan čovjek, dobri duh i odličan glumac. Bio je izraziti pozitivac, nevjerojatno šarmantan. S njim je bilo milina biti u društvu", rekao nam je Tarik Filipović.

"Otišao je jedan velikan kojeg sigurno nikad nećemo zaboraviti", kazala je Urša Raukar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu riječima opisati koliko je žao zbog Ivice. Ne samo da je bio veličanstven umjetnik, koji je trebao dobiti nagradu hrvatskog glumišta, već je bio i skroman čovjek koji nije sebi davao na važnosti. Ivicu sam gledala u najdivnijim i najkreativnijim ulogama, a u životu uvijek je bio spreman na najbolju zajebanciju i tulumarenje. Bila je to jedna mlada duša i divan umjetnik", kazala je Barbara Nola.

"Izgubili smo velikog glumca i dobrog kolegu", kratko je komentirao Rene Bitorajac dodavši kako je imao priliku puno raditi s Ivicom Vidovićem.

"Ivica mi je bio jedan od najboljih prijatelja i kad bih od sto prijatelja oduzeo njih 98, on bi se ugurao u ta preostala dva. Falit će mi njegove riječi 'Čekaj čas', to je stalno ponavljao, to je bio okidač za smijeh. Pamtit ću tog čovjeka samo po dobru", rekao je Filip Šovagović.

Vidović je bio jedan od velikana hrvatskog kazališta, televizije i filma

Vidović je rođen u Beogradu 10. svibnja 1939. godine. Na Kazališnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1963. godine nakon čega počinje raditi u zagrebačkom HNK, a kroz karijeru je bio član i drugih kazališnih kuća. Za svoje uloge u teatru višestruko je nagrađivan.

Šira ga publika, međutim, najviše pamti po ulogama u filmovima i televizijskim serijama. Posebno treba istaknuti njegove poznate uloge Servantesa u "Našem malom mistu", Očalinka u "Velom mistu" i Vinka Marinića u "Inspektoru Vinku", kao i nastupe u filmovima "Prometej s otoka Viševice", "U gori raste zelen bor", "WR: Misterije organizma", "Servantes iz malog mista", "Ritam zločina", "Izbavitelj", "Čovjek koji je volio sprovode", "Kako je počeo rat na mom otoku"...

Vidović je 1996. godine odlukom predsjednika Franje Tuđmana odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, 2005. godine dobio je godišnju Nagradu "Fabijan Šovagović" koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje glumcu ili glumici čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma, a iste godine je dobio i nagradu Grada Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara