Umro je Ivo Gregurević

Umro je Ivo Gregurević
Foto: Pixsell/Davor Višnjić

LEGENDARNI hrvatski glumac Ivo Gregurević umro je u 67. godini, potvrđeno je Hini u zagrebačkom Gradskom kazalištu Gavella.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali u Orašju 7. listopada 1952. godine. Nakon završetka srednje škole upisao je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. Glumio je glavnu ulogu provincijalca na radu u Njemačkoj u filmu "Ne naginji se van", koji je režirao Bogdan Žižić. Iste godine snimio je kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu je igrao lik Ivana. 

Tumačio je grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Zorana Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) Krste Papića.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979. - 1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu. 

U glumačkom vrhu

1991. godine je snimio film Čaruga, koji ga je pozicionirao u sami glumački vrh. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu.

Također, u kazalištu je glumio u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje, a radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.  

Dobitnik prestižnih nagrada

1998. je osvojio Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za film Šokica. Također, istu nagradu je dobio 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć.

Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. U Orašju je 1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Iza sebe je ostavio od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.

Slavni glumac koji nije podnosio intervjue

Gregurević je među novinarima bio poznat kao čovjek koji ne daje intervjue.

Sredinom 2014. godine dao je intervju za portal evarazdin, u kojem je objasnio zašto je to tako.

"Prije sam volio, ali sad sam već u godinama, pa znam i što ću reći i što će me pitati. Uglavnom, mislim da sam već sve rekao", pojasnio je.

Iako je bio izuzetno popularan u javnosti, Gregureviću slava nije udarila u glavu. Glumio je u 90 filmova, ali je smatrao da je dobrih uloga ostvario vrlo malo.

"Ostvario sam možda četiri ili pet jako dobrih uloga. Prosječno dobrih bilo je možda i više, ali ove su jako dobre. Općenito mislim da svaki glumac na svijetu nema više od četiri ili pet vrhunskih uloga", rekao je tada za evarazdin.

Julijana Matanović: Za nas ćeš živjeti dok mi živimo

Književnica Julijana Matanović se od Ive Gregurevića oprostila dirljivim statusom na Facebooku.

"Prošla je godina bila bolna, zauvijek su otišli najveći. Nadala sam se da će 2019. biti sretnija! I odmah, na početku, napušta nas veliki, najveći Ivo Gregurević, dečko iz Donje Mahale. Hvala ti, dragi Ivo na svim ulogama, na danima koje si u bolnici proveo uz svog prijatelja Ivu - Ivandu, Magdaleninog oca. Nastavite vas dvojica i Gore razgovarati o filmovima, o Savi, o vašoj plovidbi gumenim čamcem od Zagreba do Orašja, tamo neke sedamdeset i osme... Počivaj u miru. Za nas ćeš živjeti dok mi živimo", napisala je Matanović.

Od Gregurevića se oprostio glumac Emir Hadžihafizbegović na Twitteru.

"Napustio nas je veliki čovjek i glumac. Moj veliki prijatelj i filmski partner Ivo Gregurević. Hvala mu za sve što je ostavio ljepoti filmske umjetnosti i hvala mu za svaki kadar koji smo uradili zajedno. Bog neka upokoji tvoju dobru dušu Ivo moj plemeniti. Tvoj EMIR", napisao je glumac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara