Umro je Peter Frates, muškarac koji je pokrenuo poznati Ledeni izazov

Umro je Peter Frates, muškarac koji je pokrenuo poznati Ledeni izazov
Screenshot: YouTube/ABC News

UMRO je Peter Frates, muškarac koji je pokrenuo takozvani Ledeni izazov (eng. Ice Bucket Challenge) kako bi osigurao financije za istraživanje i pronalazak lijeka za amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS).

Ovo progresivno neurološko oboljenje koje rezultira paralizom mišića, najčešće pogađa sredovječne osobe, a većina oboljelih premine nakon tri do pet godina od postavljanja dijagnoze.

Suprug i otac

Frates se tijekom srednje škole aktivno bavio sportom i kasnije postao kapetan svoje bejzbol ekipe u Boston Collegeu. Preminuo je u 34. godini, pet godina nakon što je pokrenuo Ledeni izazov. ALS mu je dijagnosticiran 2012. godine.

"Peter Frates, suprug i otac, preminuo je okružen svojom obitelji u dobi od 34 godine nakon herojske bitke s ALS-om", priopćila je jučer njegova obitelj, a prenosi The Independent.

Prikupljene velike svote novca

Podsjetimo, procjenjuje se da je u Ledenom izazovu, koji je krenuo iz SAD-a pod nazivom ALS Ice Bucket Challenge, sudjelovalo oko 17 milijuna ljudi, a videosnimke na kojima se poznate osobe zalijevaju kantom vode pogledalo je više od 440 milijuna ljudi.

Akcija je donijela značajne svote novca udrugama koje se bore protiv ove bolesti. Samo u Velikoj Britaniji, Udruženje za motoričko-neurološke bolesti prikupilo je gotovo 76 milijuna kuna, a u razdoblju između srpnja i kolovoza 2014. godine Udruga ALS je uz pomoć Ledenog izazova u SAD-u prikupila 680 milijuna kuna.

Na pitanje o tome gdje je utrošen novac koji je prikupljen Ledenim izazovom, udruga je izvijestila da je dio novca potrošen na centre koji nude njegu i podršku oboljelima, dio na hranu i pomagala za oboljele, a dio na edukaciju javnosti i medicinskog osoblja.

Dijelom novca koji je prikupljen sufinancirana su i istraživanja koja se bave uzrocima ALS-a, a u časopisu Science objavljeni su rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta John Hopkins.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara