Umro "praotac" TV-serije "Dosjei X"

U SUBOTU je losanđeleskog bolnici u 84. godini života preminuo Darren McGavin, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih američkih televizijskih glumaca.

McGavin se nakon teškog djetinjstva, obilježenog siromaštvom i čestim boravcima u sirotištu i popravnim domovima, glumom počeo baviti sasvim slučajno.

Kao 24-godišnji scenski radnik je "uskočio" u jednu manjih uloga u filmu "A Song to Remember" te ostavio dovoljno dobar dojam na producente da ga potaknu na ozbiljno studiranje glumačke vještine.

McGavin je u otišao u New York i cijelo desetljeće proveo u uglednim glumačkim školama. Rezultat tih napora bila je serija prestižnih televizijskih uloga, uključujući jednu od prvih inkarnacija detektiva Mike Hammera na malom ekranu.

Ipak, najpoznatija McGavinova uloga je ona iz TV-serije "Kolchak: The Night Stalker", u kojoj je početkom 1970-ih tumačio Carla Kolchaka, lasvegaskog novinara specijaliziranog za istraživanje natprirodnih pojava. "Kolchak" je ostavio snažan dojam na Chrisa Cartera, tvorca popularne TV-serije "Dosjei X", koji je tu seriju često navodio kao svoj glavni izvor inspiracije. Darrenu McGavinu je Carter kasnije počast pozvavši ga na gostovanje u epizodi "Fellow Travellers".

U njoj je McGavin glumio ostarjelog agenta FBI Arthura Dalesa, tvorca "dosjea X". I jedno od najpoznatijih McGavinovih pojavljivanja na filmu je vezano uz FBI. U popularnom filmu "Raw Deal" s Arnoldom Schwarzeneggerom McGavin je tumačio umirovljenog "federalca" koji se zajedno s mišićavim protagonistom kreće u veliki obračun s mafijom. McGavin je bio oženjen dva puta, a iz prvog braka ima dva sina i dvije kćeri.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara