Umro prvi guverner HNB-a Ante Čičin Šain

PRVI guverner Hrvatske narodne banke i ugledni ekonomist Ante Čičin Šain preminuo je od posljedica moždanog udara. Nedavno ga je premijer Ivo Sanader imenovao u Ekonomsko vijeće.

Čičin Šain je doktorirao na njemačkom Sveučilištu u Heidelbergu. Još za vrijeme poslijediplomskih studija Čičin Šain je radio za Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda da bi nakon povratka u Hrvatsku, 80-tih postao profesor Međunarodnih ekonomskih odnosa na Ekonomskom fakultetu. Tijekom karijere radio je i u Ekonomskom institutu u Zagrebu te je obnašao i konzultantsku dužnost u zapadnoj Africi za UN.

Ubrzo postaje glavni analitičar Hrvatske narodne banke te nakon proglašenja neovisnosti Hrvatske i prvi guverner HNB-a od 1990. do 1992. godine. Nakon toga je otišao u diplomaciju kada je imenovan veleposlanikom Hrvatske pri EU u Bruxellesu, a zatim veleposlanikom u Velikoj Britaniji i Irskoj koja ga je kasnije imenovala i počasnim konzulom u Hrvatskoj.

U mirovini je od 2001., međutim i dalje vrlo aktivan kroz svoj rad u nadzornim odborima više raznih tvrtki.

Kao ekonomist bit će upamćen po svom protivljenju većem učešću države u gospodarstvu i protivnik intervencionizma te kao istaknuti pobornik neoliberalne ideje u ekonomiji.

D.M.
Foto: Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara