UMRO RICHARD AVEDON - "NAJPOZNATIJI SVJETSKI FOTOGRAF"

Richard Avedon, revolucionarni fotograf koji je modnu fotografiju pretvorio u umjetnost istodobno dobivajući i priznanja kritičara za crnobijele portrete moćnih i slavnih, u petak je u 81oj godini života umro u bolnici od posljedica izljeva krvi u mozak.

Avedon je pretrpio izljev krvi u mozak prošlog mjeseca za vrijeme snimanja u San Antoniiju. Avedon je za list New Yorker radio prilog pod nazivom "O demokraciji", mjesecima slikajući političare, zastupnike i građane SAD-a.

Avedonov utjecaj na fotografiju bio je golem a njegov rad na modnoj fotografiji pomogao je stvoriti doba supermodela poput Naomi Campbell i Cindy Crawford. Avedon je, međutim, svojim radom na portretima krenuo u drugom smjeru radeći nemilosrdne i često nelaskave fotografije ličnosti u rasponu od Marilyn Monroe do Michela Moorea.

"Rezultati mogu biti nemilosrdni", napisao je jednom Richard Lacayo, kritičar magazina Time, o njegovim crno-bijelim portretima, primjetivši kako sa svakom istaknutom borom i najveći plutokrati izgledaju samo kao obični smrtnici.

Avedon je pomogao stvaranju mnoštva slavnih osoba a smatralo se da onaj koga on slika mora biti poznat. Mnogi su nastojali oponašati njegov stil jednostavno nazvan "The Avedon Look".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najpoznatiji svjetski fotograf", pisao je 2002. godine o njemu New York Times, a tu je titulu nosio desetljećima jer ga je još 1958. godine magazin Popular Photography uvrstio među deset najboljih fotografa svijeta.

Ugledne institucije poput newyorškog muzeja Metropolitan i Nacionalne galerije u Washingtonu radile su retrospektive Avedonova rada, a Avedon je u 50 godina rada osvojio brojne nagrade. Tijekom svoje karijere Avedon je radio za časopise kao što su Vogue, Harper's Bazaar i New Yorker. Njegovo umijeće priskrbilo mu je i titulu najbolje plaćenog fotografa svijeta.

Avedon je jednom prigodom rekao kako je na njegovo viđenje svijeta utjecala kratkovidnost. "Pokušavao sam stvoriti neizoštren svijet - naglašenu stvarnost, bolju od one stvarne, koja je više sugerirala nego pričala", rekao je jednom u razgovoru za New Yorker.

(Hina) xakoz ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara