Umro Slobodan Praljak, ubio se otrovom nakon presude

Umro Slobodan Praljak, ubio se otrovom nakon presude

Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL

SLOBODAN PRALJAK umro je danas u Haagu, nakon što je tijekom izricanja presude u sudnici popio otrov.

>> Svjedok iz sudnice opisao što se događalo kada je Praljak popio otrov

>> Pogledajte trenutak u kojem je Praljak popio otrov nakon izricanja presude

>> Potvrđene kazne hercegovačkoj šestorki

Podsjetimo,Žalbeno vijeće ICTY-ja danas je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio otrov.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

Nizozemske vlasti pokrenule istragu

Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Praljak unio i popio otrov u haškoj sudnici.

Potvrđene su kazne hercegovačkoj šestorki

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH".

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište. U nastavku izricanja presude potvrđena je kazna Valentinu Ćoriću od 16 godina, a Petkoviću je potvrđena kazna od 25 godina.>> RAZVOJ SITUACIJE OKO SUĐENJA HERCEGOVAČKOJ ŠESTORKI I SMRTI SLOBODANA PRALJKA PRATITE NA INDEXU

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodana Praljka, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara