UN: Annan o Iraku i palestinsko-izraelskim odnosima

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan u srijedu se zauzeo za političku ulogu UN-a u poslijeratnom Iraku, postupno ukidanje sankcija toj zemlji te povratak UN-ovih inspektora za oružje u dogledno vrijeme.

Annan se, kako je izvijestio njegov glasnogovornik Fred Eckhard, osvrnuo i situaciju na Bliskom istoku te pozvao Izraelce i Palestince da prihvate novi mirovni plan koji su im predložili međunarodni posrednici.

Annan je čestitao novom palestinskom premijeru Mahmudu Abbasu koji je u srijedu položio zakletvu, dodavši kako se raduje tješnjoj suradnji s njim u nastojanjima da se okončaju sukobi u regiji te da se osnuje palestinska država, kazao je Eckhard. Glavni tajnik želi uvjeriti Izraelce i Palestince da će UN napraviti sve što bude mogao kako bi ih podupro na njihovu putu prema miru.

Annan također vjeruje da bi Ujedinjeni narodi mogli odigrati važnu ulogu u Iraku koristeći vlastitu stručnost kada je riječ o "političkoj pomoći" u procesu stvaranja nove vlade te u provedbi odredaba o ljudskim pravima, obrazovanju i obnovi zemlje.

EU također smatra da UN treba odigrati središnju ulogu u poslijeratnom Iraku, no nije definirala na koji način. Annan je ranije jasno istaknuo kako UN ne želi voditi Irak ili biti odgovoran za sigurnost u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ostalim, glavni tajnik je izjavio kako se nada da bi se u budućnosti UN-ovi inspektori mogli vratiti u Irak kako bi "nastavili angažman koji su do sada ondje postigli američki vojnici".

Kada je riječ o ukidanju sankcija Iraku, jedan od glavnih uvjeta za to je, u skladu s UN-ovim rezolucijama, konstatacija Vijeća sigurnosti, a na temelju izvješća UN-ovih inspektora, da je Irak ispunio svoje obveze te da više ne raspolaže oružjem za masovno uništenje.

No, Sjedinjene Države, koji na terenu imaju ekipe vlastitih stručnjaka, ne smatraju da je povratak UN-ovih inspektora neophodan. Oni ne žele ni da UN, koji nije dao zeleno svjetlo ratu, dobije dominantnu ulogu u Iraku nakon pada Sadamova režima.

(Hina) mh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara