UN: Asadova vojska siluje žene, djevojke i muškarce

UN: Asadova vojska siluje žene, djevojke i muškarce
Foto: Hina, EPA
 
PRIPADNICI sirijskih vladinih snaga i savezničkih milicija silovali su i seksualno napadali žene, djevojke i muškarce u kampanji kažnjavanja suprotstavljenih zajednica - zlodjela koja čine ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, rekli su istražitelji UN-a danas.
 
U izvješću koje opisuje okrutna djela oni su ustanovili da su snage sirijske oporbe također počinile zločine seksualnog nasilja i mučenja unatoč tome što su bili "znatno manje uobičajeni".
 
Ubijaju žene, muškarce i djecu, progone homoseksualce
 
U izvješću se također kaže da su Islamska država (IS) i druge naoružane ekstremističke skupine pogubljivali žene, muškarce i djecu pod optužbom za preljub, prisiljavali djevojčice na brak i progonili homoseksualce.
 
"Posve je odvratno da je ta brutalna nedjela seksualnog nasilja sedam godina činila većina zaraćenih strana", rekao je Paulo Pinheiro, predsjednik UN-ova povjerenstva za istragu o ratu u Siriji 
 
Izvješće koje je napisano na 29 stranica objavljeno je u vrijeme kad Sirija ulazi u osmu godinu rata, a temelji se na 454 intervjua s preživjelima, rođacima, svjedocima, prebjezima, odvjetnicima i medicinskom osoblju.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladine snage u početku silovale civile oba spola
 
U prvim fazama sukoba vladine snage su za vrijeme pretresa kuća i kopnenih operacija silovale civile oba spola, a kasnije to isto činile na kontrolnim točkama i pritvorima.
 
Neovisni stručnjaci, koji su sastavili povjerljiv popis osumnjičenih od 2011., nisu imenovali pojedine počinitelje, ali su rekli da su dokumentirali "brojne" slučajeve silovanja koje su počinili visokorangirani časnici.
 
"Seksualno nasilje protiv žena i muškaraca korišteno je da se iznudi priznanje, da se izvuku informacije, da se kažnjava i da se provodi teror", ističe se u izvješću.
 
"Srednjovjekovne kazne muškarcima optuženima za homoseksualnost"
 
Istražitelji UN-a prikupili su optužbe o tome kako su ekstremisti i terorističke skupine nametale "srednjovjekovne kazne muškarcima optuženima za homoseksualnost".
 
"Što se tiče Islamske države, zabilježili smo slučajeve da su žene kamenovane zbog preljuba, često zbog kršenja propisanog načina odijevanja, bivale su zatočene i tjelesno kažnjavane, čak i ako su trudne, zbog manjih prekršaja i prisiljavane na tjelesno ispitivanje da se utvrdi jesu li nevine", rekla je Hanny Megally, povjerenica UN-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara