Izrael ruši palestinske kuće i naseljava Židove, tvrdi UN

Izrael ruši palestinske kuće i naseljava Židove, tvrdi UN

Foto: Hina

IZRAEL nastavlja s masovnim naseljavanjem Židova na okupirana palestinska područja, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima se od njega traži da prekine taj proces, upozorio je specijalni izaslanik UN-a za Bliski istok Nickolay Mladenov.

Izgradnja židovskih naselja sve više udaljava od rješenja na temelju dogovora dviju država, stoji u njegovu izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

Rješenje koje uključuje dvije države, tj. osnivanje palestinske države koja bi u miru živjela uz Izrael, godinama se već spominje u velikom dijelu međunarodne zajednice, od UN-a, preko Arapske lige do Europske unije, kako bi se riješio jedan od najdugovječnijih sukoba na planetu.

Zabilježeno povećanje izgradnje za 30 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nickolay Mladenov je optužio vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se služi "provokativnom retorikom za podržavanje izgradnje novih naselja".

Početkom kolovoza Netanyahu se prigodom polaganja kamena temeljca za novu četvrt pohvalio da niti jedna vlada nije učinila koliko njegova za izgradnju židovskih naselja.

Između lipnja i rujna zabilježeno je povećanje izgradnje naselja od 30 posto u odnosu na 2016., rekao je Mladenov.

Tijekom tog razdoblja Izrael nije prestao s izgradnjom na okupiranim palestinskim teritorijima, među kojima je i onaj u Istočnom Jeruzalemu. Od 20. lipnja izraelske ilegalne izgradnje velikih razmjera nastavile su se, upozorio je dužnosnik UN-a.

Istovremeno se nastavlja rušenje kuća i palestinskih škola. Ukupno su srušene 344 kuće, od kojih trećina u Istočnom Jeruzalemu, uslijed čega je raseljeno više od 500 osoba, naveo je Mladenov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara