UN ne želi obučavati iračke suce za suđenje Sadamu Huseinu

UJEDINJENI narodi odbili su zahtjev iračkih čelnika da organiziraju obuku za oko 30 sudaca i tužitelja koji bi sudili bivšem predsjedniku Sadamu Huseinu, djelomice i zato što Irak ima smrtnu kaznu, rekao je u petak glasnogovornik UN-a.

Zahtjev je upućen glavnoj tužiteljici Haškog suda (ICTY) Carli del Ponte no glavni tajnik UN-a Kofi Annan ga je odbio, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric.

Haški sud, po njegovim je riječima, pod pritiskom kako bi ispunio rokove za dovršetek svog rada a UN ionako nema mandat za

obuku iračkih sudaca.

"Zahtjev je odbijen i zbog ozbiljnih sumnji u sposobnost iračkih sudaca da zadovolje međunarodne standarde", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik Annan nedavno je rekao da dužnosnici UN-a ne smiju biti izravno umješani ili pružati pomoć sudu ili sudištu koje ima ovlasti za izricanje smrtne kazne, rekao je glasnogovornik odgovarajući na pitanja novinara.

O Annanovu stajalištu prvi je izvijestio The New York Times, navodeći da je jednotjedna obuka iračkih sudaca i tužitelja odabranih da sude Sadamu i njegovim ključnim suradnicima završila u ponedjeljak u Londonu.

Londonske tečajeve organizirali su Amerikanci koji pomažu iračkim sucima i istražiteljima u Bagdadu a Britanci su osigurali pravne stručnjake. I irački i zapadni pravosudni stručnjaci ocjenili su da Iračani nisu spremni za početak suđenja idućeg mjeseca kako je prvotno planirano.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara