UN: Potražnja iz Europe potiče proizvodnu marihuane u Maroku

POTRAŽNJA marihuane u Europi potaknula je proizvodnju te biljke u Maroku, koja na europskom tržištu dostiže vrijednost od 12 milijardi dolara, priopćio je u utorak UN-ov Ured za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Prvo istraživanje toga problema koje su zajednički poduzeli marokanska vlada i UNODC potvrdilo je da je Maroko glavni proizvođač marihuane (konoplja, poznata i kao kanabis).

Prema izvješću, ove godine će se u Maroku proizvesti 47.000 tona sirove marihuane iz koje bi se moglo dobiti 3.080 tona hašiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Porast uzgoja marihuane u Maroku UNODC pripisuje tradiciji, siromaštvu stanovništva i ogromnom rastu potrošnje od sedamdesetih godina.

Većina proizvodnje završi na europskom tržištu. I dok marokanski seljaci koji proizvode marihuanu za nju dobiju oko 214 milijuna dolara, njezina ukupna vrijednost na europskom tržištu dostigne 12 milijardi dolara, od čega većina završi u rukama trgovaca drogom, kaže UNODC.

UNODC upozorava da se problemu ne može pristupiti samo sa strane Maroka, nego i Europa mora poduzeti mjere kako bi smanjila uporabu marihuane posebice među mladima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara