UN predviđa slab rast svjetskog gospodarstva u 2003.

NAKON slabog starta svjetsko gospodarstvo će nešto pojačati tempo u drugoj polovici 2003. ostvarujući rast možda 2,75 posto, ali će politički i makroekonomski rizici nastaviti kočiti povratak na snažan rast ove i idućih godina, predviđa izvješće UNa objavljeno u četvrtak u New Yorku.

Nedostatak povjerenja ulagača, makroekonomska neravnoteža i sporiji od očekivanog oporavak u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Europi nastavit će opterećivati svjetsko gospodarstvo.

Budući da američko gospodarstvo predstavlja motor svjetskoga rasta problemi američkog trgovinskog manjka i vrijednosti dolara predstavljaju još jedan rizik globalnih razmjera, kaže izvješće, napominjući da će Sjedinjne Države nastaviti predvoditi globalni oporavak, ali bez odlučujućeg zamaha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći na konferenciji za novinare u New Yorku o izvješću, Ian Kinniburgh, glavni UN-ov analitičar politike razvitka, rekao je da očekuje slabiji rast nego što se predviđalo u svim glavnim skupinama zemalja.

Dok su zemlje u razvoju 2000. imale 6 posto rasta u 2003. se očekuje oko 4,75 posto.

On je ocijenio da bi rat u Iraku mogao imati štetne posljedice po svjetsku ekonomiju. Rat bi imao skoro sigurno utjecaj na cijene nafte i naštetio povjerenju potrošača i ulagača. Rat bi donio razaranja i katastrofu u regiji ljudima i fizičkom kapitalu, naglasio je Kinniburgh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara