UN usvojio rezoluciju o produljenju misije u Afganistanu

UN usvojio rezoluciju o produljenju misije u Afganistanu
Foto: Epa

VIJEĆE sigurnosti UN-a danas je jednoglasno odlučilo produljiti političku misiju UN-a u Afganistanu (UNAMA) nakon što su u posljednji trenutak uspjeli prevladati kinesku prijetnju vetom ako se u rezoluciji ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekt "Jedan pojas, jedan put". 

Mandat misije završava danas, a za prolazak rezolucije bilo je potrebno devet glasova, kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto. Stalne članice su SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija. 

Vijeće sigurnosti trebalo je o rezoluciji o misiji UNAMA-i glasati u ponedjeljak, no to je odgođeno za jedan dan kako bi se omogućilo vrijeme za dodatne pregovore. 

Mirovni pregovori s talibanima

Misija UN-a uspostavljena je u 2002. i pomaže Afganistanu u pripremama za izbore te pruža potporu pokretanju mirovnih pregovora afganistanske vlade i talibana.

Misija UNAMA obnavlja se svake godine odlukom Vijeća sigurnosti i protekle tri godine rezolucije su podržavale projekte koji potiču trgovinu i promet poput kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put".

U ožujku su se SAD i zapadne zemlje zauzeli za to da se taj dio izbaci iz rezolucije izazivajući sukob s Kinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara