UN: Zaprepašteni smo svjedočanstvima Hrvatica iz kampanje #Prekinimošutnju

UN: Zaprepašteni smo svjedočanstvima Hrvatica iz kampanje #Prekinimošutnju
Foto: Roda/123rf

HRVATSKA mora odmah djelovati kako bi zaustavila kršenje seksualnih i reproduktivnih prava žena, stoji u priopćenju UN-ovih eksperta objavljenom jučer na njihovim stranicama.

U priopćenju se navodi i kako se odmah moraju usvojiti mjere da se ta kršenja spriječe, a oni koji su za to krivi moraju odgovarati.

UN zaprepašten svjedočanstvima žena iz kampanje #Prekinimo šutnju

“Zaprepašteni smo svjedočanstvima žena iz kampanje #Prekinimo šutnju iz listopada 2018. godine, koja je pokazala da postoji obrazac zloupotreba i nasilja nad ženama, koje su podvrgnute medicinskim zahvatima povezanim uz njihovo reproduktivno zdravlje”, stoji u priopćenju u kojem se navode i primjeri tog kršenja  - od operacijskih zahvata bez anestezije do ponižavanja, verbalnog zlostavljanja i odbijanja davanja lijekova protiv boli.

U priopćenju se naglašava i kako je u samo dva i po dana od pokretanja kampanje #Prekinimo šutnju preko 400 žena progovorilo o svojim iskustvima nasilja i zloupotrebe od strane medicinskog osoblja u hrvatskim javnim bolnicama. 

Neki političari unatoč svjedočanstvima negirali optužbe

“Neke žene su ispričale kako su im ruke i noge bile vezane uz krevet tijekom medicinskih zahvata; druge su kazale kako ih je osoblje ponižavalo”, stoji u priopćenju. Navodi se i kako su neki političari te čelnici zdravstvenih ustanova unatoč svjedočanstvima negirali optužbe i doveli u pitanje kredibilitet ženskih iskustava te njihovu percepciju boli. 

Navode kako bi se ženama koje rađaju ili idu pobaciti morala poštovati njihova prava.

UN poziva vladu da izradi nacionalni akcijski plan za zdravlje žena

Iz UN-a ističu i kako medicinsko osoblje mora provoditi najviše profesionalne standarde i primjenjivati etičke kodekse prilikom pružanja reproduktivne zaštite koja uključuje poštovanje dostojanstva, privatnosti, autonomije, integriteta i sigurnosti žena.

Priopćenje završava pozivom hrvatskoj vladi da provede nezavisnu istragu vezanu uz ove optužbe te objavi rezultate i donese nacionalni akcijski plan za zdravlje žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara