Unatoč krvoproliću tisuće Iračana na ulicama

Unatoč krvoproliću tisuće Iračana na ulicama
Foto: EPA

TISUĆE Iračana ponovno su izašle na ulice Bagdada i u gradovima na jugu zemlje u subotu prosvjedovati protiv vlasti iako su dan ranije naoružani muškarci ubili 20 prosvjednika i prijetila je eskalacija sukoba.
 
Nekoliko sati nakon krvoprolića u petak navečer prije zore je iz bespilotne letjelice ispaljena granata na kuću šijitskog čelnika Moytada Sadra i taj napad je mogao pokrenuti građanski rat, upozorio je njegov glasnogovornik i pozvao je na "suzdržanost".

Političar i bivši šef milicije koji je službeno predao oružje, ali su uz njega ostale tisuće boraca, Moytada Sadr nije bio kod kuće u vrijeme napada. On je prvi tražio odlazak vlade Adela Abdela Mahdija, čiju je ostavku parlament prihvatio 1. prosinca.

U subotu su prosvjednici u velikom broju, ne mareći za masovnu nazočnost policajca, stigli na trg Tahrir, epicentar prosvjeda u Bagdadu, tražeći ostavku cijelog sustava i policije.

Tijekom večeri jedna prosvjednica je rekla da se boji novog nasilja. "Snage reda blokiraju ulice koje vode od trga Tahrir i prosvjednicima sprečavaju prolazak, a prolaze oni koji su nas jučer napali."

Dvadeset protuvladinih prosvjednika i četvorica policajaca su smrtno stradali u petak navečer u napadu neidentificiranih naoružanih muškaraca u Bagdadu, prema novim podacima medicinskih izvora u subotu.

Ubijeno je 17 prosvjednika u napadu naoružanih muškaraca na jednom parkiralištu koje su zauzeli prosvjednici. Četvoricu policajaca su ubili napadači koji su pucali s katova, rekli su svjedoci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara