Unatoč upozorenju MUP-a i dalje gužve za izdavanje osobnih iskaznica

UNATOČ upozorenju MUP-a o nepotrebnoj žurbi, gužva za izdavanje novih osobnih iskaznica nije prestala ni drugog radnog dana u novoj godini, osobito u Zagrebu, potvrđeno je danas iz MUP-a.

Od jučer pa do danas u 13 sati u Hrvatskoj je predano ukupno 10.450 zahtjeva za izdavanjem novih iskaznica, a dnevni prosjek podnošenja zahtjeva inače je manji od četiri tisuće, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

Među građanima koji nepotrebno stvaraju gužve pred sjedištem PU zagrebačke u Petrinjskoj ulici i dalje je čak 40 posto građana kojima osobne iskaznice još vrijede.

Veliki broj građana starije dobi, uglavnom umirovljenici kojima je osobna iskaznica izdana nakon navršenih 65 godina života, također sasvim nepotrebno podnose zahtjeve za izdavanjem nove iskaznice iako im sadašnje iskaznice vrijede trajno, bez ograničenja roka valjanosti, kazala je Bardić.

Izvijestila je da je tiskanje novih iskaznica započelo jutros u ovlaštenoj tiskari ´AKD´, te da je kapacitet tiskarskog stroja najmanje 100 iskaznica po satu. Tijekom dana u funkciju će se staviti još jedan tiskarski stroj istoga kapaciteta.

U tiskari će se na izradi iskaznica raditi u tri smjene i tijekom predstojećeg vikenda i blagdana Tri kralja, rekla je glasnogovornica MUP-a, te dodala da se prve nove iskaznice mogu očekivati već u utorak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je da stare iskaznice, kojima je istekao rok valjanosti, s potvrdom o predaji zahtjeva za izdavanjem nove iskaznice vrijede samo u Hrvatskoj, ali ne i prilikom prelaska granice gdje je to omogućeno samo s osobnom iskaznicom. Građani se stoga upozoravaju da u tom slučaju obvezno nose putovnice.

MUP upozorava i da maloljetnici iznad 16 godina, koji obvezno moraju imati osobnu iskaznicu, kao i oni s navršenih 15 godina koji je mogu pribaviti, mogu sami predati zahtjeve za izdavanjem nove iskaznice, a ne uz punomoć roditelja kao što je slučaj kod izdavanja putovnice.

Sam zahtjev za izdavanjem iskaznice za drugu osobu može se predati bez punomoći, ali će za podizanje takve iskaznice druga osoba morati imati punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika.

Primijećeno je, naime, da su među podnositeljima zahtjeva brojni građani koji rade u inozemstvu i blagdane koriste kako bi podigli nove iskaznice, rekla je Bardić.

Uz zahtjev za izdavanje osobne iskaznice građani moraju donijeti i staru iskaznicu, dvije nove fotografije dimenzije 35x45 milimetara, te uplatnicu na 48,50 kuna. U slučaju promjene adrese stanovanja to je nužno prijaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara