UNESCO priznao Palestinu kao punopravnu članicu, unatoč negodovanju SAD-a

UNESCO priznao Palestinu kao punopravnu članicu, unatoč negodovanju SAD-a

Foto: AFP

PALESTINA je dobila svoju prvu važnu diplomatsku bitku u ratu za dobivanjem članstva u UN-u jer je jučer priznata kao punopravna članica UNESCO-a, što je izazvalo veliko negodovanje SAD-a.

Arapski partneri Palestine izdržali su jak pritiska američkih i francuskih diplomata i pokrenuli zahtjev za primanjem pred odborom zemalja članica. Zahtjev je na kraju odobren s 40 glasova za i četiri protiv, uz 14 suzdržanih. Palestinski zahtjev sad će ići na glasanje u UNESCO-ovu opću skupštinu, kako bi članstvo dobilo punu potvrdu, piše AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki izaslanik pri UNESCO-u, David Killion, pokušavao je nagovoriti delegate da glasuju protiv zahtjeva, tvrdeći da je "odobravanje punog članstva Palestini u takvoj agenciji poput UNESCOA preuranjeno". Treba uzeti u obzir da u UNESCO-u ne vrijede ista pravila kao u Vijeću sigurnosti, pa SAD nema pravo veta.

S negodovanjem se oglasila i Hillary Clinton, koja je iz Dominikanske Republike poručila kako je ovaj potez UNESCO-a "nejasan i neobjašnjiv, jer je Palestina međunarodno nepriznata država".

Za Palestince je članstvo u UNESCO-u od velike važnosti jer će im to otvoriti mogućnost da mnoge svoje spomenike i lokalitete uvrste na listu Svjetske baštine i to u trenutku kad je velik dio tog naslijeđa u regiji predmet rasprave. Najveće implikacije toga trebale bi se očitovati kod eventualnog dijeljenja Jeruzalema s Izraelcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara