UNESCO proglasio nagrađene za dječju književnost za 2003.

ANTONIO SAKRAMENTA iz Čilea i Jenny Robson iz Južnoafričke Republike proglašeni su u utorak dobitnicima UNESCO-ove nagrade za dječju književnost i književnost za mladež, izvijestio je Unescopress.

Skarmetova knjiga ´La Composicion´ osvojila je nagradu u kategoriji knjiga za djecu mlađu od 13 godina. To je priča o dječaku koji živi sa svojom obitelji u vrijeme vojne diktature. Dječak vidi oca jednog školskog prijatelja kojeg odvoze u vojnom jeepu. Jedan dan čovjek u uniformi posjeti školu i kaže djeci da napišu sastav na temu ´Što moja obitelj radi noću´. Kreativnom snagom dječjih riječi Pedro izmisli priču koja će spasiti njegovu obitelj od sumnji.

Robson je pobijedila u kategoriji knjiga za mlade od 13 od 18 godina s ´Because Pula Means Rain´. To je priča o Emmanuelu, albino dječaku koji živi u malom selu u Bocvani s bakom. Njegova najveća želja je da bude crn kao i ostali u selu. Književnica se u svom djelu obračunava s različitim oblicima diskriminacije i kaže da ´u tako širokoj i otvorenoj zemlji pod tako širokim i otvorenim nebom ima mjesta za mnoge vjere i istine´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba pobjednika dobijaju po 8000 od španjolskog izdavača SM, sponzora nagrade.

Nagrada koja je osnovana 1995. godine dodjeljuje se svake dvije godine. Nagrada će biti uručena na sajmu dječje književnosti u Bologni u travnju iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara