UNHCR osuđuje napad na kuće srpskih povratnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PREDSJEDNIŠTVO Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj oštro osuđuje najnovije opetovane napade na povratnike srpske nacionalnosti u Biljanima Donjim u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz te organizacije.

U ranim jutarnjim satima 25. srpnja kamenovane su četiri obiteljske kuće povratnika, a u jednom dvorištu je podmetnut požar. Vatrogasci i policija su brzo intervenirali, a četvorica počinitelja su privedena.

"Takvi se incidenti ne smiju tolerirati i UNHCR pozdravlja pravodobnu i učinkovitu intervenciju vatrogasaca i djelatnika nadležne policijske postaje te vjeruje da će svi počinitelji biti odgovarajuće sankcionirani u skladu s hrvatskim zakonima." - izjavio je, navodi se u priopćenju, zamjenik predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn.

Unatoč činjenici da su takvi incidenti izolirani i da se sigurnosna situacija u područjima povratka u cjelini poboljšala, učestalost sličnih napada na povratnike i njihovu imovinu u Zadarskoj županiji posljednjih mjeseci je zabrinjavajuća. Posebno zabrinjava podatak da je jedna od povratničkih obitelji napadnuta već šesti put.

UNHCR se nada da takvi incidenti neće pogoršati sveukupnu situaciju u područjima povratka te da će se intenzivirati napori koje hrvatska Vlada ulaže kako bi poboljšala ozračje u tim područjima, ali i omogućila izbjeglicama iz Hrvatske da se vrate u svoju domovinu u sigurnosti i dostojanstvu, kaže se u priopćenju UNHCR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara