IZVJEŠĆE UNICEF-a Svake godine milijun beba umre na dan svog rođenja

IZVJEŠĆE UNICEF-a Svake godine milijun beba umre na dan svog rođenja
Screenshot: YouTube
 
SVAKE godine milijun novorođenih beba preživi kraće od jednog dana, upozorava UNICEF u novom izvješću.
 
Potresno izvješće UNICEF-a navodi da se smrti novorođenčadi mogu spriječiti, a najčešće su rezultat siromaštva, sukoba i nerazvijenih institucija.
 
U izvješću objavljenom u utorak UNICEF navodi da smrtnost novorođenčadi ovisi najviše o tome gdje je beba rođena. Najveća stopa preživljavanja tako je u Japanu, gdje godišnje premine jedna od 1000 beba u prvih 28 dana nakon rođenja.
 
Cijela Srednjoafrička Republika ima pet pedijatara  
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveća smrtnost novorođenčadi je u Pakistanu, gdje 46 od 1000 beba premine u prvih mjesec dana nakon rođenja. Iza Pakistana najgore brojke bilježe Srednjoafrička Republika i Afganistan. Al Jazeera objavila je potresnu snimku koja prikazuje situaciju u Srednjoafričkoj Republici, koja ima samo jednu pedijatrijsku bolnicu i ukupno pet pedijatara. Kriza je pogoršana sukobima u državi, a bolnici brzo ponestaje potrebnih lijekova.
 
 
"Bebe umiru jer su im obitelji siromašne"
 
Osamdeset posto novorođenih beba umire zbog preranog rođenja, navodi UNICEF u izvješću. Najčešći uzroci smrti su problemi prije i tijekom poroda te sepsa, meningitis i upala pluća. Izvješće također povezuje ekonomsko stanje države sa smrtnošću novorođenčadi.
 
"Novorođenčad umire jer su im obitelji siromašne", izjavila je direktorica UNICEF-a Henrietta H. Fore: "Za bebe rođene u najsiromašnijim obiteljima vjerojatnost da će umrijeti je više od 40 posto veća nego za one rođene u najbogatijim obiteljima."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara