UN-ov izaslanik upozorio na kolaps humanitarne pomoći u Darfuru

UN-ov izaslanik upozorio na kolaps humanitarne pomoći u Darfuru

NOVI UN-ov šef za humanitarne poslove, John Holmes, upozorio je da Darfuru nedostaje korak do potpunog humanitarnog kolapsa, koji bi mogao ugroziti milijune života u izbjegličkim kampovima diljem regije.

Holmes je trenutno na turneji u Sudanu, Čadu i Centralnoafričkoj republici, trima zemljama koje su najgore pogođene darfurskim konfliktom. U subotu mu sudanska vojska nije dopustila ulazak u kamp u sjevernom Darfuru, tvrdeći da nema potrebne papire. Vojska se kasnije ispričala, ali stvar je izazvala blaži incident.

Jučer je u zapadnom Darfuru razgovarao s izbjeglicama, koji su ga upozorili na to da su ceste sve češće blokirane. Regularna sudanska vojska, koja zajedno s paravojnom postrojbom Janjaweed provodi genocid u Darfuru, počela je blokirati ceste u nastojanju da spriječi razmjenu potrepština između kampova.

Holmes, koji se nada da će kao novi UN-ov izaslanik moći uspostaviti odnos sa sudanskom vladom, s kojom se susreće danas, izrazio je zabrinutost zbog niskog morala koji vlada među humanitarnim radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je nekolicina utjecajnih europskih pisaca i intelektualaca, među njima Umberto Eco i Günter Grass, napisala pismo Europskoj uniji, u kojem su osudili slavljenje Rimskih sporazuma u vrijeme kad nedaleko od Starog kontinenta ljudi svakodnevno umiru u "genocidu koji bi se mogao zaustaviti za tri tjedna".

U zadnje četiri godine, nakon izbijanja pobune u Darfuru, vladine postrojbe i Janjaweed su poubijali između 200 i 400 tisuća ljudi, a preko 2,5 milijuna su istjerali iz domova. Sukobi u Darfuru pokrenuli su smrtonosni domino i u Čadu i Centralnoafričkoj republici, u kojima nasilje iz dana u dan postaje sve gore.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara