UN-ov povjerenik osudio bosanske Srbe zbog negiranja Srebrenice

UN-ov povjerenik osudio bosanske Srbe zbog negiranja Srebrenice
Foto: Hina

UN-ov povjerenik za ljudska prava na odlasku Zeid Ra'ad al Hussein osudio je odluku parlamenta bosanskih Srba o povlačenju izvješća iz 2004. o genocidu u Srebrenici te pozvao zakonodavce da ponovno razmotre potez koji bi mogao naštetiti pomirbi. 

"Visoki povjerenik upozorava kako će povlačenje poslužiti raspirivanju nacionalističke retorike uoči općih izbora u listopadu te omesti sve pokušaje u smjeru pomirbe", rekla je Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava.

Parlament Republike Srpske u četvrtak je podržao prijedlog vlade o stavljanju izvan snage izvješća koje je utvrdilo kako je oko 8000 bosanskih muslimana ubijeno u Srebrenici u tjednima nakon što su bosanski Srbi zauzeli enklavu u srpnju 1995.

Vlada je potvrdila da će tu odluku provesti sljedećih dana.

Mobilizacija glasača

Izmjenu je u parlamentu inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Neki analitičari taj potez ocjenjuju kao najnoviji pokušaj srpskih vladajućih stranaka da uoči izbora 7. listopada mobiliziraju glasače oko nacionalističkih tema.

Više od dva desetljeća nakon završetka rata u Bosni (1992.-1995.), koji je državu razdvojio na dvije etničke regije, Republiku Srpsku i Federaciju BiH, napetosti su i dalje velike, što zaustavlja proces pristupanja NATO-u i Europskoj uniji.

Srbi iz Bosne i susjedne Srbije odbijaju priznati presude dvaju UN-ovih sudova, Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ), koji su Srebrenicu osudili kao genocid.

"Visoki povjerenik strahuje kako bi se napetosti, podjele i nepovjerenje koje su već poticali javni i politički dužnosnici i mediji u Bosni mogli pogoršati ovom odlukom koja je, čini se, donesena zbog političke koristi", rekla je Shamdasani.

State Department u četvrtak je odluku osudio kao "korak u pogrešnom smjeru" koji smjera revidirati činjenice o ratu i povijesti te politizirati tragediju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara