UN-ove humanitarne agencije nespremne za rat u Iraku

UN-ove humanitarne agencije nisu dovoljno pripremljene za posljedice mogućeg rata u Iraku, objavilo je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

UNHCR je pozvao zemlje koje graniče s Irakom da ostave granice otvorenima i prihvate izbjeglice iz te zemlje.

Po podacima UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova, UN-ove agencije primile su dosad samo 36.7 milijuna dolara od traženih 123.4 milijuna.

Glasnogovornik UNHCR-a Ron Redmond procjenio je da se u slučaju izbijanja rata očekuje 600 tisuća iračkih izbjeglica. Fondovi se prazne i oprema poput šatora, hitne pomoći, kanistara i kuhala dovoljna je za samo njih trećinu.

U Iranu se planira podizanje deset izbjegličkih kampova za 20 tisuća Iračana - izgrađena su tri, a za četiri je sve spremno.

Redmond je rekao da je Iran dosad prihvatio više od 200 tisuća iračkih izbjeglica - više od polovice svih iračkih izbjeglica.

Svjetski program za hranu trenutno hrani 16 milijuna Iračana ili 60 posto ukupne populacije.

Po programu ´Nafta za hranu´, Iraku se mjesečno isporučuje 16 tisuća tona hrane. No, u UN-u upozoravaju na probleme ako rat ugrozi odvijanje programa, jer su zalihe hrane dovoljne samo za šest tjedana.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara