UN-ove mirovne snage seksualno zlostavljale djecu

DJECA iz postkonfliktnih područja zlostavljana su od strane onih koji su u ta područja dovedeni kako bi na njih pazili i osiguravali mir, otkrila je jedna od vodećih engleskih humanitarnih organizacija "Spasimo djecu".

Nakon istraživanja na Obali Bjelokosti, južnom Sudanu te Haitiju, organizacija je zatražila još jedan međunarodni nadzor nad područjem, koji bi se bavio tim problemom. UN je pozdravio taj izvještaj te je najavio da će se njime pobliže pozabaviti.

Iz "Spasimo djecu" dodaju kako je najšokantnije to što seksualno zlostavljanje djece najčešće prolazi nekažnjeno, jer se djeca boje to prijaviti.

13-godišnju djevojčicu silovalo deset UN-ovih mirovnjaka

No, 13-godišnja djevojčica, kojoj je dato ime "Elizabeth" je za BBC opisala kako ju je deset UN-ovih mirovnjaka silovalo u polju blizu njenog doma u Obali Bjelokosti.

"Zgrabili su me i bacili na zemlju, pokušala sam pobjeći, ali bilo ih je ukupno deset te nisam mogla ništa",  rekla je djevojčica i nastavila potresnu priču: "Bilo je grozno, nakon svega su me samo ostavili da ležim tamo i krvarim".

No, protiv vojnika nisu zasad poduzete nikakve mjere. U izvještaju, također, stoji kako su seksualno zlostavljani i djevojčice i dječaci, od kojih neki imaju samo šest godina.

Heather Kerr, direktorica grupe "Spasimo djecu" za Obalu Bjelokosti je izjavila kako se jako malo toga čini kako bi se pomoglo žrtvama: "Zlostavljači koriste svoju moć kako bi seksualno iskoristili svoje žrtve, koje to podnose u tišini i nemaju snage prijaviti".

UN-ov glasnogovornik Nick Birnback odgovara kako je nemoguće osigurati "nulti broj incidenata" u organizaciji koja broji osoblje od 200 tisuća osoba raspoređenih po cijelom svijetu.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara