Un-ovi inspektori otputovali iz Sjeverne Koreje

INSPEKTORI Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otputovali su u utorak iz Sjeverne Koreje, koja je njihov dalji boravak proglasila nepoželjnim nakon što je objavila da će ponovno pokrenuti svoj nuklearni program.

Inspektori su od 1994. nadgledali sjevernokorejska nuklearna postrojenja kako bi otklonili sumnje da ta zemlja proizvodi nuklearno oružje.

S odlaskom inspektora prestaje svaka mogućnost neovisne kontrole nuklearnoga programa Sjeverne Koreje.

Novoizabrani južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun komentirao je američki plan rješavanja toga problema: ´Mislim da je dvojbeno hoće li američki plan biti djelotvoran u obuzdavanju Sjeverne Koreje´, rekao je u Seulu Roh Moo-hyun koji dužnost preuzima 25. veljače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Rohovim riječima, Seul i Washington moraju se dogovoriti oko politike prema Sjevernoj Koreji.

´Oni moraju shvatiti da uspjeh ili neuspjeh politike prema Sjevernoj Koreji nije pitanje života ili smrti za američki narod, ali jest pitanje života ili smrti za Južnokorejance´, rekao je Roh.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u ponedjeljak je dosad najoštrije osudio sjevernokorejsku odluku o ponovnom pokretanju reaktora i protjerivanju UN-ovih inspektora, ali je i Washingtonu poručio da ublaži ´agresivne riječi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara