UN-ovi inspektori pretražuju nove sumnjive iračke lokacije

DESECI UN-ovih inspektora za naoružanje krenuli su u ponedjeljak na nove iračke lokacije u traženju eventualnoga kemijskog i nuklearnog oružja.

Stručnjaci UN-ove misije za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) pretražili su manjamnje devet lokacija, objavile su iračke vlasti.

Četiri ekipe za nadzor raketa krenule su iz sjedišta u Badgadu na razne lokacije po Iraku. Prva je otišla u tvrtku al-Salam u mjestu Tajiju, nekoliko kilometara od Bagdada. Druga je posjetila vojni kompleks al-Qa´qaa, a treća je pretražila tvornicu projektila al-Quds.

Četvrta ekipa inspektora uputila se u državnu tvrtku Saad u zapadnome dijelu u kojoj je središte za projektiranje rafinerija.

Tim stručnjaka za biološko oružje ušao je u državnu kompaniju al-Nidaa, 18 km jugoistočno od Bagdada, u kojoj se proizvodi oprema za proizvodnju raketnih motora na kruta goriva. Još jedna ekipa stručnjaka pretražila je bagdadski medicinski fakultet, a jedna je otišla bagdadsko tehničko sveučilište. Četvrta ekipa, objavile su iračke vlasti, otišla je na nepoznatu lokaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa za kemijsko oružje otišla je u tvornicu za proizvodnju deterdženata u Baijiju, 200 km sjeverno od Bagdada.

Vodeći UN-ovi stručnjaci za razoružanje krajem tjedna otputovat će u Bagdad, iako su napisali pismo u kojem psotavljaju uvjete za takav posjet, objavili su u New Yorku UN-ovi dužnosnici.

Dok se Sjednjene Države pripremaju da ratom unište navodno bagdadsko oružje za masovno uništavanje, Irak je u nedjelju odbacio uvjete za taj posjet koji analitičari vide kao jedan od posljednjih pokušaja da se Irak pridobije na pridržavanje UN-ovih rezolucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara