UN-ovi inspektori tražit će od Iraka uništenje raketa

UN-ovi inspektori tražit će od Iraka uništenje raketa
GLAVNI inspektor UN-a Hans Blix odlučio je zatražiti od Iraka da uništi rakete alSamoud 2, no još nije rekao trebaju li se uništiti i raketni pogoni, doznaje se u srijedu iz diplomatskih i UN-ovih izvora.

Bez obzira hoće li Irak uništiti rakete ili ne, tim zahtjevom SAD testira spremnost Bagdada da se odrekne svog obrambenog sustava, dok Washington priprema vojsku za mogući napad.

Američki dužnosnici jasno su rekli da se odbijanje Iraka protivi naredbama Vijeća sigurnosti po kojima ta zemlja mora predati svoje balističke rakete i drugo oružje za masovno uništenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će se Blix pismenim putem obratiti iračkim dužnosnicima ubrzo nakon što američki inspektori završe obilazak mjesta na kojima tragaju za oružjem za masovno uništenje.

Blix je još u izvješću Vijeću sigurnosti 27. siječnja upozorio na iračke rakete al-Samoud 2, za koje je Irak otvoreno priznao da ih proizvodi. Rekao je da su te rakete najvjerojatnije nedopuštene jer premašuju domet od dopuštenih 150 kilometara, koji su odredili Ujedinjeni narodi.

Irak je, po Blixinim izjavama, također uvezao 380 raketnih pogona, kemikalija koje se koriste za raketno gorivo i upravljačke instrumente. Još nije jasno za koje od tih dijelova Blix može tražiti da budu uništeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara