Unsko-sanska županija u BiH nema mjesta za nove migrante, neće ih više primati

Unsko-sanska županija u BiH nema mjesta za nove migrante, neće ih više primati
Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

VLASTI Unsko-sanske županije upozorile su kako više nemaju prostora za smještaj novih ilegalnih migranata i zatražile da skrb o onima koji su već ondje ili će stići preuzmu državne vlasti u Sarajevu.

Traže da kontrolu preuzme nadležno ministarstvo

Operativna skupina za upravljanje migrantskom krizom, kojom je predsjedavao županijski premijer Mustafa Ružnić, zatražila je da državno ministarstvo sigurnosti u roku od deset dana preuzme nadzor nad migrantskim centrima u Bihaću, Velikoj Kladuši i kod Cazina. 

Ako se to ne dogodi, centri će se zatvoriti, upozorili su dužnosnici u priopćenju.

"Unsko-sanska županija čvrsto je na stajalištu da se mora kontrolirati migrantski val i da kvote za prihvat migranata koje su određene sukladno raspoloživom kapacitetu ne mogu prijeći 3200 osoba", istaknuli su.

Najveći kapacitet ima centar u tvornici "Bira" u Bihaću, no on je predviđen za tisuću i pol osoba, a već sada ih tamo borave gotovo dvije tisuće.

Masovna tučnjava migranata

U tom je centru prošlog tjedna izbila masovna tučnjava u kojoj su sudjelovale stotine migranata i nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno. Policija je jedva uspjela smiriti taj sukob.

Od ministarstva sigurnosti vlasti u Bihaću traže i da osigura premještaj migranata problematičnog ponašanja u centar zatvorenog tipa kakvi postoje na području Sarajeva.

Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja organizira prihvat i smještaj migranata zatražili su bolju koordinaciju s lokalnim vlastima i ljekarnama u županiji zabranile prodaju lijekova migrantima za koje se mora izdavati recept. Vlada je i građane upozorila da prestanu nelegalno smještati i prevoziti migrante.

 "Ako u idućih deset dana zahtjevi koji se odnose na ministarstvo sigurnosti BiH i IOM ne budu ispoštovani, Unsko-sanska županija će biti prinuđena pokrenuti mjere da se privremeni prihvatni centri rasformiraju i da se zabrani svaki prihvat ilegalnih migranata na ovom području, identično kao i na području Republike Srpske", poručila su vlasti u Bihaću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara