UN-u u Iraku trebaju snažnije postojbe

UJEDINJENI narodi bi u cilju zaštite svojih ureda u Iraku trebali, osim vlastitih mirovnih snaga, koristiti i borbenije postrojbe, kaže se u izviješću bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, trenutno člana odbora nevladine udruge Crisis Management Initiative (CMI) koja se bavi procjenama sigornosnog stanja.

"Sama nazočnost recimo....francuskih legionara bila bi dovoljna da potencijalni napadači dvaput razmisle što će učiniti", kazao je Ahtisaari u razgovoru za finski dnevni list Hufvudstadsbladet.

U njegovom se izviješću govori o "aljkavom" sigurnosnom sustavu UN-a zbog čega je, kako se smatra, bilo moguće izvesti razorni samoubilački napad na sjedište UN-a u Bagdadu u kojem je poginulo 22 ljudi, među kojima i vođa misije Sergio Vieira de Mello.

Što se nazočnosti stranih postrojbi tiče, član iračke prijelazne vlade Abdel Aziz Hakim je istaknuo da bi to pitanje trebalo regulirati rezolucijom UN-a, ali i uz odobrenje iračkog naroda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazočnost stranih postrojbi u Iraku je izvanredan slučaj i dovodi u pitanje suverenost Iraka", kazao je Hakim.

On je ocijenio da je to moguće jedino u okviru rezolucije UN-a i uz pristanak Iračana. "Treba tražiti mišljenje iračkog naroda kada je riječ o prisutnost stranih postrojbi i trajanju njihove misije u Iraku", rekao je Hakim.

(Hina) vk br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara