Na proslavi pravoslavnog Božića goste dočekale razbijene dvojezične ploče

Na proslavi pravoslavnog Božića goste dočekale razbijene dvojezične ploče

Foto: Srpsko nacionalno vijeće

UZVANIKE proslave pravoslavnog Božića u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća danas su u Novinarskom domu dočekale razbijene ploče sa stihovima hrvatskih i srpskih pjesnika napisanim na latinici i ćirilici.

Rad "Razbijanje latinice" djelo je umjetnika Siniše Labrovića koji je tako "razbio" dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva. Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu", poručuju iz Srpskog nacionalnog vijeća.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara