Uoči presude: "Nemojte da nas prikažu kao gomilu nezrelih, nesposobnih i dezorijentiranih veterana"

Uoči presude: "Nemojte da nas prikažu kao gomilu nezrelih, nesposobnih i dezorijentiranih veterana"

Foto: AFP

U OČEKIVANJU presude generalima Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (UDHRM) i njen predsjednik Željko Čizmić uputili su poruku svojim članovima, suborcima i cijeloj hrvatskoj javnosti koji prenosimo u cijelosti:

"1. Pozivamo svoje članove i sve svoje suborce da dan izricanja presude našim junacima
dočekaju i isprate dostojanstveno i uspravno, ne dajući povoda ni domaćoj, a još manje svjetskoj javnosti da pomisli da se radi o gomili nezrelih i dezorijentiranih veterana koji su nesposobni artikulirati svoje ciljeve i s njima uskladiti svoje vladanje.

2. Molimo da se ne dozvoli politizacija presude, s koje god strane došla i s kakvim god povodom. Ovdje se radi o životnim sudbinama pojedinaca zaslužnih za našu slobodu i neovisnost, ali i o sudbini i osjećajima njihovih najbližih, koji već cijelo desetljeće žive u nenormalnim okolnostima, dnevno izloženi svakovrsnim pritiscima. Naravno, ovdje se radi i o ispitu zrelosti hrvatske nacije i sposobnosti države i društva da se nosi i s ovakvim neželjenim problemima. Stoga politikantstvu i osobnim frustracijama, a najmanje eventualnim ambicijama i lovu u mutnome, ovdje nema mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Hrvatski dragovoljci i branitelji su većinski uvijek i svagdje znali gdje im je mjesto i koja im je zadaća, te koji su im ciljevi. Svojim djelovanjem i vladanjem su i u najtežim situacijama dokazali sebi i svijetu da prepoznaju interese zajednice, da im je blizak ljudski odnos spram drugoga i drugačijeg, ali izvan svega da su legitimisti i legalisti. Molimo da se sve ovo ima na umu i ovom prigodom.

4. Kakva god bila, ističemo da se radi o prvostupanjskoj presudi i da s njome priča ni izdaleka nije završena. Imajmo to na umu i ne dozvolimo da svojim postupcima nanesemo štetu našim generalima i njihovim obiteljima, kao što nemamo pravo svoju Domovinu uvlačiti u neugodne međunarodne političke i pravne kontekste. Stoga vas pozivamo da kao i uvijek do sad smognemo snage i damo priliku, bez obzira na sve, od naroda izabranim zastupnicima i po njima vođenim institucijama. Oni su, a ne ulica, jedini pozvani artikulirati vladanje, a time i položaj Republike Hrvatske u ozračju presude i posljedica koje po njoj proizlaze.

5. Uvažavajući da i u našoj Udruzi (UDHRM) postoje pojedinci raznovrsnih svjetonazora i afiniteta, ne možemo i ne želimo davati preporuku nikome o eventualnom (ne)sudjelovanju na skupovima, ali smo izričiti u uvjerenju da bez obzira na ovu ili bilo koju drugu presudu i bez obzira na smicalice, povijest o Domovinskom ratu neće pisati ni Haški tribunal ni agresorske Srbija i Crna Gora, nego će tu povijest pisati povjesničari. Pisat će je temeljem dokumenata i ukupnoga vladanja svih nas, napose branitelja u Domovinskom, obrambenom ratu. Stoga je važno i sad pokazati zrelost u vremenu, doraslost situaciji i izbjeći zamke samopromocije i medijski nepotrebnih nastupa. Izazovu ovakve vrste treba sučeliti odlučnost dostojanstva i samopoštovanja, jer je i naše današnje vladanje samo kontinuitet djelovanja u izgradnji zrelog i funkcionalnog hrvatskog društva.

Za Udrugu dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (UDHRM)
Želimir Čizmić, predsjednik"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara