UPALIO SE CRVENI ALARM Stiže drastična promjena, oluje, tuča, pijavice - evo gdje će biti najgore

UPALIO SE CRVENI ALARM Stiže drastična promjena, oluje, tuča, pijavice - evo gdje će biti najgore

Foto: Borna Filic/PIXSELL, Istramet

UNATOČ tome što smo zakoračili u drugu polovinu kolovoza, poslijepodnevna vrućina ne posustaje.

Do subote će biti sve toplije, ponegdje i vrlo vruće, uz južinu, nekima i neugodno sparno, a zatim opet nagla i burna promjena, uz pad temperature i za desetak stupnjeva. Pljuskova i grmljavine bit će gotovo sigurno, gdjekad vjerojatno i olujnog nevremena, a na Jadranu će nevolje stvarati najprije jako jugo, pa još više - jaka i olujna bura - već potkraj subote na sjevernom dijelu, u nedjelju posvuda. U odnosu na to - četvrtak i petak, usprkos vrućini, djeluju gotovo idilično, piše Zoran Vakula za HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom 32 i 33 °C. I noć i jutro bit će topliji nego nekoliko prošlih, ali mnogima, vjerujem, još ugodni za spavanje, i u središnjoj Hrvatskoj uz najnižu temperaturu od 15 do 18 °C, u središtu Zagreba vjerojatno i 20 °C. Poslijepodne pak 30 do 33 °C. Sunce i vedrinu povremeno će ukrašavati, ili remetiti, visoki koprenasti oblaci, a ujutro i mjestimična sumaglica, samo rijetko i kratkotrajna magla, koja je moguća i u nizinama Gorskog kotara i Like. Danju stabilno i toplije nego u srijedu, u unutrašnjosti uz slab vjetar, a na moru često umjeren, gdjekad na udare i jak - ujutro bura, najjača podno Velebita, zatim maestral, izraženiji oko Zadra. More malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 26 °C. Zrak ujutro uz more samo malo hladniji, a u gorju će ponovno dobro doći pokrivač. Poslijepodne pak od 27 do 30 °C, u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu od 31 do 34 °C.

Sve toplije, ali i nestabilnije

U Dalmaciji i oko vrlo vrućih 36 °C, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i nestabilnije nego na moru, uz poslijepodnevne razvoje oblaka, iz kojih su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Uz najprije burin, mjestimice prolazno i umjerenu buru pa maestral more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 26 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podjednake vremenske i morske prilike bit će i na jugu Hrvatske, gdje je također moguć poneki pljusak, uglavnom u Konavlima te oko Metkovića i Ploča.

U petak i subotu bit će još toplije, uz južinu. Potkraj subote i u nedjelju nova jaka promjena vremena, uz pad temperature te uz prolazno jak vjetar, na udare mjestimice i olujan - sjeverni i sjeveroistočni, gdjegod i sjeverozapadni.

Crveni alarm

Za danas je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma zbog velikih vrućina na području Knina. Temperature će se dizati i preko 36 Celzijevih stupnjeva. Za sutra je pak crveni alarm na snazi za područje cijele obale i to zbog velikih vrućina. Temperature će se opet približavati 40 Celzijevih stupnjeva.

Temperature padaju za 10 stupnjeva

Bit će i pljuskova i grmljavine, a moguća su i mjestimična olujna nevremena s tučom, već u subotu poslijepodne na zapadu i sjeveru zemlje te na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga vjerojatno već u subotu navečer zapuhati jaka, često i olujna bura. U noći na nedjelju i tijekom nedjelje oblaci i vjetar premještat će se sve do juga Jadrana. Ponegdje su ponovno moguće i pijavice.

I dok je kiša u sjevernijim krajevima gotovo sigurna, ponegdje i desetak litara po četvornome metru, na srednjem i južnom Jadranu neka bi mjesta ponovo mogla ostati sasvim suha. A i temperatura zraka manje će se sniziti nego na kopnu, gdje će pad ponovno biti zamjetan - nedjeljno će poslijepodne biti hladnije od subotnjega i za desetak stupnjeva. Onima koji će putovati obalom ili blizu nje još bi veće nevolje mogla stvarati bura. Stoga dobro isplanirajte putovanje.

A planirate li aktivnosti u sljedećem tjednu - dosadašnje razdoblje iznadprosječne topline zamijenit će dobu godine primjerenija temperatura.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara