UPALJEN METEOALARM ZA CIJELU ZEMLJU "Vrijeme je vrlo opasno"

UPALJEN METEOALARM ZA CIJELU ZEMLJU "Vrijeme je vrlo opasno"

Foto: Pixsell/Igor Soban/Meteoalarm

ZA CIJELU Hrvatsku upaljen je Meteoalarm, a za neke dijelove zemlje vrijeme se opisuje kao "vrlo opasno".

>> Polarni val stigao u Hrvatsku, pogledajte kakve su temperature izmjerene jutros


>> VIDEO, FOTO U Dalmaciji pada snijeg


Polarni val koji je tijekom noći zahvatio Hrvatsku donio je i novo upozorenje Meteoalarma. Upozorenja Meteoalarma odnose se na cijelu Hrvatsku, a crveni meteoalarm vrijedi za područje Kvarnera i Velebitskog kanala, u kojem će najveće probleme stvarati olujna, ponegdje i orkanska bura u kombinaciji s izrazito niskim temperaturama.

Podsjetimo, u Hrvatsku je tijekom noći stigao dugo najavljivani val polarnog zraka, koji je drastično spustio temperature u cijeloj zemlji. Snijeg pada širom Dalmacije, a očekuje se da će temperature dodatno padati u danima koji dolaze.

U šest ujutro na Zavižanu je izmjereno -17 stupnjeva Celzija, a u ostalim gradovima temperatura se kreće od -9 (Gospić) do -3 (Rijeka). Što se tiče Jadrana, tu je situacija malo bolja, pa se temperature kreću od -4 do +4 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je vrlo opasno, podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje"


Na web stranicama Meteoalarma za područje Kvarnera, za koje je upaljen crveni alarm, stoji sljedeće upozorenje: "Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udar vjetra 35-75 čv (65-140 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu."Orkanska bura u Velebitskom kanalu


Slično upozorenje vrijedi i za područje Velebitskog kanala, u kojem će mjestimice puhati orkanska bura s brzinama vjetra do 175 km/h.

Za područje Dubrovnika, Splita, Knina, Gospića, Osijeka, Zagreba, Karlovca i Rijeke upaljeni su žuti meteoalarmi, prvenstveno zbog izrazito niskih temperatura, poledice, snijega i jakog vjetra.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara