Uplatili ste paket-aranžman i put vam je propao? Stiže novi pravilnik o povratu novca

Uplatili ste paket-aranžman i put vam je propao? Stiže novi pravilnik o povratu novca
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

MINISTARSTVO turizma do 8. svibnja provodi javno savjetovanje o načinu korištenja vaučera za otkazana putovanja u paket-aranžmanu uslijed pandemije koronavirusa, pri čemu organizator putovanja umjesto povrata novca putniku izdaje vaučer u vrijednosti uplaćenog aranžmana koji vrijedi najmanje godinu dana.

Riječ je o savjetovanju za pravilnik o načinu korištenja vaučera za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanu, otvorenom na portalu eSavjetovanje krajem prošlog tjedna temeljem nedavnih izmjena zakona o pružanju usluga u turizmu, a sve slijedom posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom covida-19.

Zbog te pandemije organizatori putovanja nisu mogli izvršiti ugovore o putovanju u paket-aranžmanu nakon 1. ožujka 2020., a zbog složenog lanca povezanih dobavljača usluga u ponudi paket-aranžmana, pravilnikom im se omogućava da u situaciji bez ikakvog posla i prihoda, umjesto povrata novca, putnicima izdaju vaučere, koje nakon prestanka posebnih okolnosti mogu iskoristiti i za zamjensko putovanje u paket-aranžmanu jednake ili veće vrijednosti, izlet ili drugu uslugu putovanja.

Vaučer izdaje organizator putovanja u roku od 14 dana od podnošenja zahtjeva putnika za povrat uplaćenih sredstava za neizvršen ugovor o putovanju u paket-aranžmanu, a najkasnije u roku od 90 dana od dana u kojem je putovanje trebalo započeti, pri čemu se pravo korištenja vaučera može prenijeti i na drugu osobu.

Mjera pomoći agencijama i sigurnost za putnike 

To je ujedno i jedna od državnih mjera pomoći za likvidnost turističkog sektora, u kojemu su u cijelom svijetu zbog negativnog utjecaja pandemije gotovo u potpunosti zaustavljene poslovne aktivnosti i kretanje ljudi, što znači i zaustavljanje svih vrsta prijevoza i zatvaranje smještajnih objekata, hotela i drugih, ali i svih drugih sadržaja bez čega nema ni agencijskih paket-aranžmana.

S druge strane, pravilnikom se na određeni način regulira i sigurnost putnicima da njihov novac neće propasti i da će ono što su uplatili moći i realizirati čim bude moguće za putovanje i s obzirom na epidemiološku sliku svijeta.

Iako se ne može doznati točan broj domaćih putnika koji su uplatili paket-aranžmane za putovanja ove godine, bilo privatna, bilo poslovna, turistička ili zbog posjete obitelji ili slično, grube procjene samo za uskrsna putovanja ove godine kreću se i do nekoliko stotina tisuća, uključujući i domaće i strane putnike koji koriste agencijske i touroperatorske usluge.

Po zadnjim podacima DZS-a za 2018. (za 2019. se još kompletiraju), domaće su agencije na višednevna putovanja u Hrvatsku te godine dovele 2,4 milijuna stranih turista, koji su u prosjeku ostvarili šest noćenja.

Domaćih 297 tisuća turista u 2018. je koristilo usluge agencija u organizaciji putovanja po Hrvatskoj, gdje su prosječno imali četiri noćenja, a s njima je i 310 tisuća domaćih turista putovalo na razne programe u strane zemlje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara