Upoznajte kralja Antarktike, neočekivan fosil star 250 milijuna godina

Upoznajte kralja Antarktike, neočekivan fosil star 250 milijuna godina
Arizonasaurus Foto: 123rf

KADA pomislimo na Antarktiku, odmah u svojoj glavi vidimo pingvine, tuljane i druge životinje koje su se prilagodile životu u tako oštrom, zaleđenom okruženju. No znanstvenici su nedavno stekli neočekivan uvid u to kako je život na Antarktici izgledao prije mnogo milijuna godina, piše CNN.

Naime, u drevno doba, prije 250 milijuna godina, Antarktika nije bila pod ledom, nego se radilo o bujnoj zemlji prepunoj šuma i rijeka. Tamo su tada živjele razne divlje životinje, uključujući reptile, a temperature su rijetko padale ispod nule.

Kralj Antarktike

Znanstvenici su pronašli fosil nepoznate vrste reptila veličine iguane koji je bio rođak dinosaura na Antarktici. Nazvali su ga Antarctanax shackletoni. Prvo dio imena znači "kralj Antarktike", a drugo dio mu je dan u čast istraživaču Antarktike Ernestu Shackletonu.

Novootkrivenu vrstu istraživači su opisali u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Journal of Vertebrate Paleontology.

"Radi se o arhosauru, ranom rođaku krokodila i dinosaura", rekao je paleontolog Brandon Peecook, voditelj istraživanja.

"Izgleda pomalo kao gušter, ali evolucijski gledano radi se o jednom od prvih članova te velike grupe. Fosil nam govori o tome kako su se dinosauri i njihovi najbliži rođaci razvili i proširili."

Volio je jesti vodozemce i kukce

Kostur nije potpun, ali znanstvenici su našli dovoljno ostataka da shvate kako je Antarctanax shackletoni izgledao i koliko je sličio drugim arhosaurima. Znanstvenici tako vjeruju da je bio mesojed koji se hranio vodozemcima, kukcima i ranim vrstama sisavaca koji su prije 250 milijuna godina kročili našim planetom.

Premda znanstvenici danas dosta toga znaju o povijesti Antarktike, iznenadio ih je pronalazak ovog gmaza.

"Što više toga otkrivamo o prapovijesnoj Antarktici, to su stvari čudnije", rekao je Peecook. "Mislili smo da su životinje na Antarktici bile slične onima koje su živjele na jugu Afrike, budući da su te kopnene mase tada bile spojene. No sve više shvaćamo da je divljina Antarktike iznenađujuće jedinstvena."

Masovno izumiranje

Dva milijuna godina prije nego je Antarctanax živio na Antarktici, dogodilo se najveće masovno izumiranje u Zemljinoj povijesti, kada je 90% cjelokupnog života na Zemlji bilo izbrisano.

Populacije arhosaura i dinosaura procvjetale su nakon tog strašnog događaja.

"Prije masovnog izumiranja arhosauri su boravili samo oko ekvatora. Nakon tog događaja bilo ih je posvuda", rekao je Peecook.

Nalaz stoga ukazuje na to da je nakon masovnog izumiranja Antarktika bila područje na kojem se evolucija događala vrlo brzo i gdje se razvijala raznolikost.

"Što više različitih vrsta pronađemo, to više učimo o životu arhosaura nakon masovnog izumiranja", kazao je paleontolog.

"Antarktika je jedno od onih mjesta na Zemlji, poput morskog dna, koje smo tek počeli detaljno istraživati. Antarctanax je naš mali doprinos u otkrivanju povijesti Antarktike", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara