Upravno vijeće "Centra Stančić" utvrdilo odgovornost ravnateljice Jasne Lesički

UPRAVNO vijeće Centra za odgoj i rehabilitaciju "Stančić" danas je jednoglasno odlučilo da je ravnateljica te ustanove Jasna Lesički odgovorna za propust u radu Centra kad je troje štićenika umrlo te joj je po zakonskim odredbama dalo rok od sedam dana da se pismeno očituje o svojoj odgovornosti.

U Centru "Stančić" je 10. na 11. ožujka troje štićenika umrlo, a 113 je imalo želučane tegobe. Lesički je na prijedlog ministra zdravstva Andrije Hebranga 16. ožujka svoj mandat stavila na raspolaganje do kraja istrage, ali je ubrzo odustala, ustvrdivši da ničim nije dokazana njezina odgovornost za taj slučaj te da neslužbeni podatci pokazuju da su štićenici bili predozirani laksativima.

Predsjednik Upravnog vijeća Centra "Stančić" Željko Funtek danas je u telefonskoj izjavi za Hinu rekao da će nakon pismenog izvješća o odgovornosti koje Lesički mora dostaviti Vijeću za tjedan dana, 6. travnja, odlučiti hoće li ona biti opozvana ili će ostati na čelu Centra.

U "Stančiću" se dogodio propust u radu zbog neprimjerene organizacije i koordinacije rada, za što je po članku 17 Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova i 51. članku Statuta Centra i članku 37. Zakona o ustanovama odgovoran ravnatelj, rekao je Funtek. Članovi Upravnog vijeća jednoglasno su zaključili da je ravnateljica Lesički odgovorna te joj po 44. članku Zakona o javnim ustanovama dali rok od sedam dana da se pismeno očituje o svoj odgovornosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Lesički za Hinu je izjavila da će se o navodnim propustima u organizaciji rada Centra pismeno očitovati Upravnom vijeću Centra.

Zamoljena da komentira svoju odgovornost, rekla je da "se smatra odgovornom čim se u Stančiću to dogodilo, ali da ne može prosuditi je li njezina odgovornost ključna, odnosno da to mora prosuditi Upravno vijeće.

Za rezultate inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji govori o odgovornosti liječnika i medicinske sestre koji nisu bili na radnom mjestu kad su štićenici bili u teškom stanju, Lesički je rekla kako nije kompetentna govoriti je li bilo ili nije bilo propusta liječnika i medicinske sestre. Rekla je da će to reći još jedan inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva koji se očekuje (nalaz obdukcije).

Lesički je istaknula kako smatra da su rezultati toga prvog inspekcijskog nalaza, koje prenose jedne dnevne novine, istrgnuti iz konteksta i da je, kako kaže, riječ o profesionalnoj tajni koja uopće nije trebala doći u javnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara